Nova stabla krase A transferzalu i ulicu Safeta Zajke u Novom Gradu

Krajem prošle godine izgrađenu A transferzalu u Novom Gradu, a koja povezuje Međunarodni aerodrom i ostatak grada, od ovog mjeseca krase nova stabla i to njih 172.
Mlade sadnice stabala radnici preduzeća „Park“ zasadili su u zelenom pojasu između saobraćajnice i pješačke staze i u jednom i u drugom smijeru. Nova stabla bjelogorice, tako će od narednog proljeća, osim hortikulturnog upotpunjavanja navedenog prostora, svojim krošnjama praviti hlad za prolaznike i šetače u pješačkom dijelu ulice.
Osim sadnje mladih stabala, duž cijele Transferzale, u oba smijera, uz rub saobraćajnice, na površini od 1.400 m1, zasađene su i sadnice žive ograde, a više od 900 m2 zemljane površine je nivelisano i rekonstruisano, te je izvršena i sjetva trave. Hortikulturno uređenje A transferzale u potpunosti je finansirala Općina Novi Grad, a sadnju stabala, žive ograde i rekonstrukciju travnjaka izvršilo je preduzeće „Park“.
I u Buča Potoku, u ulici Safeta Zajke, nastavljeno je hortikulturno uređenje novoformiranih zelenih površina uz saobraćajnice, nakon izgradnje i uređenja kružnog toka. Zasađeno je 15 novih mladih stabala, zelene površine ukrašene i sa preko 100 komada sadnica ukrasnog grmlja, te izvršena rekonstrukcija okolnog travnjaka. I ove radove finansirala je Općina Novi Grad.
Nakon što su radnici završili čišćenje snijega sa parkovskih staza, stepeništa i platoa unutar zelenih površina koje su obuhvaćene našim redovnim Programom održavanja, radnici Sektora održavanja nastavili su aktivnosti svakodnevnog uređenja zelenih površina u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća. U Centru osim redovne higijene, danas je izvršeno izgrabljivanje smeća sa površina u ulici Branilaca Sarajeva, na Trgu oslobođenja- Alija Izetbegović, u Velikom i Malom parku, a u ulici Avde Hume orezivanje osušenih i starih grana, te oblikovanje krošnji. U ulici Radnička danas je izvršeno čišćenje samoniklog rastinja, dok je u ulici Behdžeta Mutevelića izvršeno izgrabljivanje i prikupljanje smeća. Slični poslovi vršeni su i na Otoci. a na području Ilidže u banjskim parkovima i u centralnom dijelu općine. Mehanizacija i ekipa zadužena za orezivanje i njegu stabala danas je bila raspoređena u Novom Sarajevu u ulici Muhameda ef. Pandže i na Ilidži u ulici Gliše Jankovića.