Svjetlosna božićna i novogodišnja dekoracija sarajevskih ulica i trgova večeras će sa uključenjem javne rasvjete bit puštena u rad. Prethodno su, u proteklih desetak dana, radnici preduzeća „Park“ izvršili montažu svjetlosnih dekorativnih elemenata na sajle između objekata ili na stubove javne rasvjete, a od jutros završavaju priključenje istih na elektro mrežu javne rasvjete. Tako će od večeras, kada bude uključena javna rasvjeta i dekorativno praznično ruho u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići i Trnovo svijetliti i doprinositi prazničnoj atmosferi u našem gradu.

Inače, novogodišnjim svjetlosnim elementima ukrašene su ulice Maršala Tita, Ferhadija, Hamze Hume, Veliki i Mali park, zatim sve velike raskrsnice u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, Džemala Bijedića, Rustempašina na Ilidži, naselje Stup, centralni dio Vogošće, Hadžića i Trnova.

Na navedenim lokacijama postavljeno je nekoliko stotina dekorativnih elemenata, a osim toga od noćas će i  na desetine većih stabala uz glavne saobraćajnice imati svoju svjetlosnu dekoraciju,tako što su ukrašena su svjetlosnim zavjesama.

Dekorisanja sarajevskih ulica i trgova finansira se iz budžeta KS, u okviru cjelokupne dekoracije i ukrašavanja, te postavljanja zastava povodom svih međunarodnih, državnih, vjerskih praznika i drugih značajnih datuma u KS na nivou kalendarske godine. Dekorativni elementi u funkciji će biti svaku noć do 15. januara naredne godine, kada će biti isključeni i demontirani.

Dekorativno, praznično ruho ove godine po prvi put dobila je i Alipašina ulica i to od kina „Radnik“ do Kobilje glave, a dekorativni elementi montirani su na stubove javne rasvjete i na sajle. Dekorisanje Alipašine ulice finansirala je Općina Centar.

I radnici Sektora održavanja zaduženi za brigu i uređenje javnih zelenih površina danas su na terenu, a i pored snijega koji pada od jutros, vrše redovnu higijenu, odnosno prikupljanje i čišćenje smeća sa zelenih površina. U parkovima At Mejdan i Koševo II vrši se i izgrabljivanje, odnosno čišćenje travnjaka od opalog lišća i drugog otpada, a iste takve radnje u toku su i na Grbavici, na Trgu djece Dobrinje, u naselju Pejton,a u ulici Feriza Merzuka u Vogošći i čišćenje žive ograde i grmlja. U okviru redovnog održavanja i njege stabala danas ekipe zadužene za orezivanje i oblikovanje krošnji pomoću auto korpi vrše poslove na području općina Centar i Novo Sarajevo.