U okviru održavanja dječijih i sportskih igrališta koje, shodno Uredbi, na zahtjev Kantona Sarajevo ili općine vrši preduzeće „Park“, ovih dana na Trgu heroja u Novom Sarajevu, počela je rekonstrukcija oštećene i neadekvatne podloge na dječijem igralištu “Šareni park”.
Inače, igralište je upravo zbog podloge i drvenih oblutaka koji su se, nakon što je izgrađeno, pokazali kao neadekvatno rješenje, na zahtjev inspekcije, Općina Novo Sarajevo u prvoj polovini prošle godine zatvorila i iz bezbjednosnih razloga djeca nisu boravila u istom. Nakon što je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS odredilo budžetska sredstva, angažirano je preduzeće “Park” da izvrši uklanjanje postojeće podloge i izvrši rekonstrukciju iste. Najprije i to krajem prošle sedmice otpočelo je uklanjanje drvenih oblutaka i nivelisanje podloge, a nakon toga, pri kraju su radovi i izgradnje nove podloge, odnosno pristupnih staza, te nasipanje frakcije. Pošto je i gumena podloga uz dječije rekvizite u određenoj mjeri oštećena dogovorena je i njena popravka. Pošto svi dogovoreni radovi budu završeni, a to je ukoliko vremenske prilike dozvole, najkasnije do kraja ovog mjeseca, preduzeće “Park” će predati radove Općini Novo Sarajevo, a isto će biti ponovo pušteno u funkciju i dato na korištenje najmlađim stanovnicima ove općine.

Inače, upravo prema propisima iz Uredbe, preduzeće “Park” od prošle godine vrši i svakodnevni nadzor na ukupno 164 dječija i 86 sportskih igrališta na području šest općina u KS. Tako ” Park”-ova služba „Komunalnih redara” svaki dan na terenu vrši nadzor i pregled mobilijara, te evidentiranje eventualnih oštećenja i to na području Centra na 33 dječija i 10 sportskih, u Starom Gradu 3 dječija i jedno sportsko, u Novom Sarajevu 39 dječijih i 9 sportskih, u Novom Gradu 56 dječijih i 41 sportsko, u Vogošći 17 dječijih i 9 sportskih i po 16 dječijih i sportskih igrališta na Ilidži.

Uočena oštećenja na dječiji rekvizitima, mobilijaru, podlozi, ogradama (ako je riječ o ograđenim igralištima) se evidentiraju, slikaju i u okviru procedure od nadležnih finansijera, a prema Uredbi su to, općina na čijem se teritoriju igralište nalazi ili iz sredstava iz budžeta KS namijenjenih za te poslove, zatraži se uklanjanje ili popravka uočenih oštećenja odnosno sprava. Na ovaj način nadležni pokušavaju brojna oštećenja nastala, uglavnom vandalskim odnosom pojedinaca prema prostoru za dječiju igru i zabavu uočiti, otkloniti i spriječiti nesreće na istima i obezbijediti što sigurniji boravak najmlađih Sarajlija na igralištima.
Međutim, bez obzira na zaista veliki trud i zalaganje svih institucija na popravci i očuvanju dječijih i sportskih igrališta, ali i izgradnji novih prostora za dječiju igru i zabavu i dalje je evidentan nemaran odnos pojedinaca prema javnom dobru, u ovom slučaju javnom prostoru namijenjenom djeci koja zaslužuju sigurnu i bezbrižnu igru i odrastanje. Konstantno je potreba za potpunim uklonjanjem i zamijenom velikog broj mobilijara ili njihovih dijelova, a uglavnom su to već obnovljane, pa čak i nedavno ugrađene sprave. Ovim putem još jednom apelujemo na građane da čuvaju mobilijar i dječija i sportska igrališta, a ukoliko su svjedoc uništavanja istih, na brojeve telefona istaknute na info tablama na igralištima, prijave njihovo uništavanje. Svakako mogu to učiniti i nadležnoj općini, policiji, kao i “Park” -ovim komunalnim redarima na broj telefona 033/560-584.