Akcija „Sarajevo- 1.601 ruža za 1.601 cvijet“

Od danas 1.601 ruža, koje simboliziraju broj djece poginule u Sarajevu tokom opsade, raste i cvjeta na zelenim površinama u šest ružičnjaka u našem gradu. Akcija sadnje ruža, nazvana “Sarajevo- 1.601 ruža za 1.601 cvijet” u spomen na najmlađe žrtve opsade Sarajeva, inicirana je i u saradnji s preduzećem “Park” realizirana od strane Udruženje ekologa “Arboretum-Botanička bašta”. Sadnja ruža započela je rano jutros i završena u podne, a osim članova Udruženja ekologa i radnika “Park”-a u istoj su učestvovali i članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, a podržala i Uprava Grada Sarajeva.

Novi ružičnjaci i to njih šest, nalaze se na području sve četiri gradske općine i to u neposrednoj blizini Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kod Velikog parka, uz biste u Malom parku, na zelenoj površini između Alipašine džamije i zgrade Općine Centar i KS, kod Vijećnice, u Novom Sarajevu na Trgu nacionalnih manjina i u Novom Gradu na Otoci, tačnije na lijevoj obali Miljacke nizvodno od mosta prema ulici Žrtava fašizma. Svaki ružičnjak sastoji se od minimalno 200 do najviše 360 sadnica ruža, a kako i sam naziv akcije kaže ukupno je zasađeno 1.601 sadnica ruža.

Preduzeće “Park” podržalo je navedenu akciju, na način da su jučer radnici ovog preduzeća pripremili i izvršili prihranu zemljišta za sadnju, odnosno formiranje ružičnjaka na svih šest lokacija, omogućili nabavku i odabir sadnica ruža, a danas su “Park”-ovci sadili ruže zajedno s ostalim učesnicima akcije. Svih šest ružičnjaka, odnosno svakoj sadnici ruža naši radnici i u narednom periodu posvetit će posebnu pažnju u smislu zalijevanja, okopavanja i održavanja sadnica, a sve s ciljem kako bi nakon današnje sadnje, izvršene u okviru priprema za obilježavanje rođendana Sarajeva, bile lijepe, zdrave, cvjetne i mirisne. Ovom prilikom, posebno što svaka od 1601 ruža ima posebnu i vrlo značajnu simboliku molimo i naše sugrađane da vode računa i čuvaju ružičnjake u spomen na najmlađe žrtve Sarajeva.