Dolaskom jeseni i prvih mrazeva, počinju i radovi preduzeća „Park“ na pripremi i uređenju javnih zelenih površina u Kantonu Sarajevo za hladnije vremenske prilike, kišu, niže temperature, a kasnije i snijeg.

Osim zaštite mladih stabala, ukrasnog grmlja, ružičnjaka, travnjaka, posebna pažnja u ovom periodu posvećuje se cvjetnim gredicama sa sezonskim cvijećem.

Tako su radnici Sektora održavanja jučer, u okviru svakodnevnih radova otpočeli aktivnosti na uklanjanju sezonskog, jednogodišnjeg cvijeća u postojećim cvjetnim gredicama, revitalizaciji i pripremi zemljišta za sadnju novog, dvogodišnjeg cvijeća. Jučer su takvi poslovi završeni na Marijin dvoru, a danas je iz cvjetnih gredica kod Higijenskog zavoda uklonjeno sezonsko cvijeće koje je ovaj prostor ukrašavalo od proljeća i tokom cijelog ljeta. Narednih dana takvi poslovi bit će realizirani  u svih šest općina u Kantonu Sarajevo u kojima preduzeće „Park“ ima nadležnost održavanja  zelenih površina.

Na mjestima gdje je do sada bilo sezonsko jednogodišnje cvijeće, nakon prihrane zemljišta i uređenja prostora, već od polovine oktobra bit će zasađeno novo, dvogodišnje cvijeće, kojim će tokom jeseni, zime i proljeća naredne godine biti ukrašene zelene površine.

Za tu namjenu u „Park“-ovim rasadnicima u Nedžarićima završen je uzgoj cvijeća viole, belisa i miozotisa, zatim krizantema, ukrasnog grmlja, žive ograde i sve je spremno za njegovu sadnju na zelenim površinama.

Inače, za ovu, drugu po redu, ovogodišnju sadnju sezonskog cvijeća u „Park“-ovom rasadniku u Nedžarićima proizvedeno je nešto manje od 100.000 komada cvjetova kojim će u narednim danima biti ukrašene površine u Velikom i Malom parku, u ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Bulevaru Meše Selimovića, na Dobrinji, centralnom dijelu Ilidže, kao i površine u ulici Jošanička u Vogošći. Osim proizvedenih 100.000 komada cvjetova viole, belis, krizantema i slično, jedan dio proizvodnje namijenjen je i za uređenje manjih površina, koje inače nisu obuhvaćene redovnim održavanjem, a čije uređenje je dogovoreno u okviru saradnje sa pojedinim gradskim, odnosno kantonalnim općinama.

Dio novog sezonskog cvijeća već je izložen ili će to narednih dana biti na policama u “Park”-ovom vrtnom centru “Flora” u Nedžarićima u ulici Aleja Bosne srebrene 66, a ljubitelji uređenih balkona, dvorišta i okućnica isto mogu kupiti po vrlo povoljnim cijenama. Osim sezonskog cvijeća izložbeno-prodajni plato “Flore” obogaćen je brojnim sadnicama ukrasnog grmlja, žive ograde, ruža, ukrasnih stabala, ali i sadnica voća. Bitno je naglasiti i to da sve sadnice koje se nude kupcima u vrtnom centru “Flora” vlastiti su i domaći proizvod, koji posjeduje sve potrebne deklaracije, a za sadnju, uzgoj i njegu istih na licu mjesta kupci će dobiti i besplatne stručne savjete, te prijevoz većih količina robe na području Kantona Sarajevo.