Preduzeće „Park“, odnosno RZC Pionirska dolina i zoo vrt i Internacionalna škola QSI iz Vogošće danas su ozvaničili realizaciju nekoliko kreativnih i vrlo značajnih projekata koji će za rezultat imati ljepši, uređeniji i sadržajniji rekreativno-zabavni centar sa zoološkim vrtom. Sastankom, šetnjom kroz ovu zelenu oazu nadomak samog centra grada i simboličnim predstavljanjem prvih zajedničkih rezultata otpočela je jedna vrlo značajna saradnja obrazovne ustanove i zoo vrta koji imaju sličan cilj, a to je dobrobit djece i mladih.

Naime srednjoškolci Internacionalne škole odlučili su da praktično, svojim doprinosom i radom pokažu na koji način se može dati podrška i doprinos “Pionirskoj dolini”, zajednici flore i faune, koju već nekoliko desetina godina najradije posjećuju upravo djeca i mladi. Stoga su danas predstavnici Internacionalne škole i RZC”Pionirska dolina” simbolično postavljanjem prvih, rukama srednjoškolaca obnovljenih korpi za smeće započeli obnovu parkovskog mobilijara u ovom rekreativno-zabavnom centru.

U okviru ovog projekta srednjoškolci Internacionalne škole ručno će, uz podršku uposlenika „Parka“, svojih profesora i finansijsku pomoć škole obnoviti preko 50 parkovskih korpi za smeće, kreativnim i zanimljivijim učiniti i obnoviti drugi parkovski mobilijar u “Pionirskoj dolini”, te postojeće informativne table na svakoj nastambi u zoo vrtu zamijeniti novim, dvojezičnim.

Prema riječima Alena Ramića, direktora „Park“-a i Vedada Škapura, rukovodioca RZC”Pionirska dolina” i zoo vrt ovaj zajednički projekat baš zato što se realizuje uz učešće djece i mladih ima još veću vrijednost, a nosi i još značajniju poruku i simboliku.

– S obzirom da se prva sedmica oktobra obilježava Dječijom nedjeljom, da je jučerašnji dan posvećen zaštiti životinja, a “Pionirska dolina” jeste i najveći i najbrojniji dom životinja u našoj zemlji, željeli smo baš sada, zbog djece i onih koji brinu i imaju razvijenu svijest o zaštiti napuštenih i životinja koje ne bi mogle same preživjeti, započeti uređenje našeg zoološkog vrta. Cijele sedmice, organiziranim posjetama djece iz vrtića, besplatnom posjetom i popustima na cijene ulaza za osnovce iz udaljenijih škola od našeg zoo vrta, inkluzivnom nastavom u prirodi za djecu sa posebnim potrebama, koju ćemo održati sutra i na razne druge načine, ali i kroz praktične projekte u kojima je najznačajniji angažman upravo djece, željeli smo poručiti da je “Pionirska dolina” bila, jeste i ostat će mjesto dječije radosti, edukacije i odrastanja- kazao je Ramić.

Posebnu radost u prvim koracima ovog projekta, koji su sami osmislili i otpočeli pokazali su danas Ejna, Marijana i Naim srednjoškolci Internacionalne škole, koji su u „Pionirsku dolinu“ došli sa profesoricom Mersihom Memić.

  • Na ovom projektu radili smo tokom časova Likovne umjetnosti. Odlučili smo se za slike životinja, koje nose određenu simboliku. Drago nam je što smo dio projekta koji služi kao potpora za lekciju o jednom zajedničkom umjetničkom iskustvu, kao i važnost rada sa zajednicom, a koji će doprinijeti ljepšem estetskom izgledu „Pionirske doline“- kazala je učenica Ejna Mujezin.