Rezultati poslova koje preduzeće „Park“ realizuje sa pojedinim općinama u Kantonu Sarajevo, u okviru sporazuma o uređenju manjih javnih zelenih površina vidljivi su svakodnevno na terenu.

Jesenji dani i niže temperature inače pogodni su za sadnju novih, mladih sadnica i rekonstrukciju ili izgradnju novih zelenih površina, pa tako radnici „Park“ i koriste iste da bi zasadili sadnice novih stabala, ukrasnog grmlja, žive ograde, trevnog busa, sezonskog cvijeća…

U završnoj fazi je rekonstrukcija i hortikulturno uređenje trga ispred Pozorišta mladih, za šta je Općina Centar izdvojila finansijska sredstva, a izvođač radova je preduzeće „Park“. Upravo je u toku postavljanje travnog busa na dvije velike površine između asfaltiranog dijela, a već je postavljeno deset parkovskih klupa, sedam velikih žardinjera sa niskim rastinjem i sezonskim cvijećem, kao i korpe za smeće. Između zelenih površina prethodno su postavljene betonske ploče koje će služiti kao pješačke staze kroz sami trg. U narednim danima novouređeni prostor ispred Pozorišta mladih bit će predat na upotrebu građanima.

Rezultati saradnje Općine Centar i preduzeća „Park“ evidentni su svakodnevno i u drugim dijelovima ove općine, a osim rekonstrukcije uništenih i zapuštenih zelenih površina, sadnje novog zelenila,  najznačajnija je obnova ili izgradnja dječijih „ciciban“ igrališta. Ove sedmice u ulici Jukićeva jedno takvo, novoizgrađeno igralište predato je na upotrebu najmlađim stanovnicima Koševskog brda. Igralište zauzima površinu od 200 kvadrata, ograđeno je zaštitnom ogradom, sadrži njihalicu, duplu vrtešku, ljuljaške s kulom penjalicom, a ispod svakog rekvizita postavljena je antistres zaštitna podloga. Osim ovog igrališta, slična su u proteklom periodu izgrađena ili rekonstruisana u ulicama Dejzina Bikića, Nusreta Šišića Dede, Kranjčevićeva, Koste Hermana, Mehmeda Spahe, Husrefa Redžića, Branilaca Šipa, Čobanija, Patriotske lige, La benevolencije, na Soukbunaru, Nahorevu, Kromolju, Grdonju, u dvorištima osnovnih škola „Vladislav Skarić“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, te u blizini SCC na Marijin Dvoru.

Zelenu površinu u Vogošći u ulici Igmanska, između glavne saobraćajnice i novoizgrađenog objekta u kojem je smještena PU od jučer krase novi nasadi žive ograde. Novo dekorativno ruho osim što će estetski doprinijeti izgledu ovog centralnog dijela Vogošće, služit će i kao svojevrsna zaštita same rekonstruisane zelene površine koja je do ljeta ove godine bila uništena, travnjak ugažen i koju su pješaci koristili kao prečicu između ulica Igmanska i Jošanička.

Osim žive ograde, izvršena je i dopunska sadnja, odnosno zamjena uništenih sadnica ukrasnog grmlja, a u Parku penzionera, blizu ove lokacije, zasađeno je i novo stablo jasena. Sadnja novih sadnica realizirana je u okviru projekta uređenja manjih, zelenih površina koji finansira Općina Vogošća, a izvođač radova je preduzeća „Park“.

Po sličnom principu, u okviru saradnje preduzeća „Park“ i Općine Novi Grad, proteklih dana uređene su i zelene površine, tačnije zeleni pojas u naselju Mojmilo. Do sada uništen travnjak na Trgu Barcelone zamijenjen je novim, a radnici preduzeća „Park“ osim nivelacije i uređenja zemljišta postavili su novi travni bus iz „Park“-ove rasadničke proizvodnje u Sokolović Koloniji. Te površine sada krasi i 17 novih stabala, kao i sadnice ukrasnog grmlja.

U okviru iste saradnje u ulici Antuna Branka Šimića i uz šetališta pored Miljacke zasađen je novi drvored lipe, te rekonstruisan travnjak u ulici Salke Lagumdžije. Sve te radove finansirala je Općina Novi Grad, a izvođač je bilo preduzeće „Park“.