U toku veliko jesenje pospremanje „Pionirske doline“ i zoo vrta

Veliko jesenje, tačnije predzimsko pospremanje dešava se ovih dana u RZC”Pionirska dolina” i zoo vrt. Zelene površine, cvjetne gredice, drveće, ukrasno grmlje uređuju se i pripremaju da i tokom hladnijih dana ovu zelenu oazu čine ljepšom i ugodnijom za odmor i rekreaciju, te da novo proljeće i listanje dočekaju spremno i zdravo.

Vrtlari i tehničari hortikulture “Pionirske doline” najprije su uklonili staro cvijeće iz cvjetnih gredica koje je prostor uz staze za šetnju ukrašavalo tokom ovog ljeta, a nakon toga izvršeno je prekopavanje i prihrana zemljišta za nove cvjetove. Pomoću autokorpi i druge mehanizacije izvršena je i sječa starih ili preraslih grana drveća uz staze, ali i na drugim zelenim površinama. Uklonjeno je i ukrasno grmlje kako bi se omogućilo što više prostora za nove cvjetne nasade, s ciljem da što više površina bude ukrašeno cvjetovima viole i drugog sezonskog cvijeća, upravo za ovu namjenu proizvedenog i uzgojenog tokom ljetnih mjeseci u “Park”-ovom rasadniku u Nedžarićima.

Nakon svih tih radova, te prikupljanja i odvoza velikih količina biootpada, jutros je započelo i “cvjetno kićenje” ovog popularnog centra sa zoološkim vrtom. Vrtlari iz “Park”-ovog rasadnika na “pospremanje” “Pionirske doline” došli su s nešto manje od 10.000 komada sezonskog cvijeća i započeli sadnju u cvjetne gredice, žardinjere i arle. Rezultati njihovog rada već su bili vidljivi prvim današnjim posjetiocima koji su odlučili da slobodno vrijeme i relativno sunčan dan provedu u obilasku zoološkog vrta, da se njihovi mališani zabave vožnjom i igrom na rekvizitima, sadržajnim igralištima ili jednostavno da uživaju u jesenjem šarenilu ove zelene oaze. Iako je već sedmi dana u “Pionirskoj dolini” na snazi zimski režim ishrane i brige o životinjama, posjetioci zahvaljujući ugodnim temperaturama i suncu mogu vidjeti sve životinje. Kada temperature budu nešto niže, stanovnici zoološkog vrta, koji potiču iz toplijih krajeva boravit će u zatvorenim dijelovima svojih nastambi, u zagrijanim i termoizoliranim štalama, uživajući u obilnim, vitaminima i mineralima bogatim obrocima. Zimski režim tretiranja životinja upravo to i podrazumijeva, a o njima će svakodnevnu brigu voditi njihovi hranioci i veterinari.

S prvim sniježnim padavinama u “zimski san” i obnovu, za nove vožnje narednog proljeća, otići će i električni vozić, autodrom, autići na električni pogon. Međutim zbog brojni mališana koji žele uživati u jesenjem suncu još uvijek su u funkciji, osim trampoline čije mreže i zaštitnici su već spakovani i spremni za proljeće naredne godine. Lijepo vrijeme i ugodan prirodni ambijent razlog su što ljetna bašta svojim posjetiocima i tokom prvih novembarskih dana nudi užitak u suncu, jesenjim bojama, cvrkutu ptica i dječijoj graji dok ispijaju kafu i druge napitke, na otvorenom. Kada padne kiša ili snijeg, ugostiteljska bašta otvorit će svoj stakleni dio, jer “Pionirska dolina” radi i tokom zime, a brojne su Sarajlije, pa i turisti koji i od decembra do marta dolaze ovdje zbog prelijepog zimskog blještavila ovog rekreativno-zabavnog centra. Od početka novembra, odnosno zimskog računanja vremena “Pionirska dolina” svoje kapije za posjetioce otvara svaki dan u osam, a zatvara u 17,00 sati, a tako će ostati i svaki naredni dan ove godine.