Radnici „Park“-a danas u Vogošći zasadili gotovo četiri hiljade lukovica

Vogošćani ove godine zaista imaju razloga da uživaju i budu ponosni na zelene površine, njihovo održavanje, ulaganje u obnovu postojećeg i podizanje novog zelenila, jer na brojnim lokacijama samo u posljednja dva mjeseca preduzeće „Park“ uradilo je puno hortikulturnih radova.
Najnoviji primjer uređenja zelenih površina upravo se danas dešava u “Parku penzionera” i na zelenim površinama u ulici Jošanička u centralnom dijelu Vogošće, gdje od jutros „Park“-ovi vrtlari, cvjećari i radnici na održavanju zelenila sade lukovice, tačnije tulipane.

Iako će svojim cvjetovima tulipani ukrašavati zelene površine u proljeće naredne godine, jesen je vrijeme sadnje njihovih lukovica, kako bi početkom marta naredne godine svojim prekrasnim cvjetovima bili jedni od prvih proljetnih vjesnika.

U Parku penzionera i na zelenim površinama u Jošaničkoj ulici zasađeno je gotovo četiri hiljade lukovica, a prethodno je izvršeno prekopavanje, prihrana i nivelisanje zemljišta, te formiranje gredica.
Današnju sadnju tulipana finansirala je Općina Vogošća u okviru projekta uređenja i rekonstrukcije zelenih površina u Vogošći. Ranijih mjeseci ove godine, u okviru iste saradnje „Park“-a i Općine izvršena rekonstrukcija, uređenje i sadnja novog zelenila u “Parku penzionera”, sadnja stabala, ukrasnog grmlja, žive ograde, rekonstrukcija uništenog travnjak u Igmanskoj i Jošaničkoj ulici, novim travnim busom obnovljena je ugažena i u potpunosti uništena površina između ulica Igmanska i Jošanička, a nedavno je kako bi se spriječilo njeno novo uništavanje, izvršena i sadnja žive ograde uz željezničke šine i saobraćajnicu u Igmanskoj.

Preduzeće „Park“ osim što na području Vogošće ima i svoju radnu jedinicu koja svakodnevno vrši održavanje i higijenu zelenih površina obuhvaćenih redovnim Programom održavanja, prošle sedmice izvršilo je i zamjenu sezonskog cvijeća, odnosno u postojeće cvjetne gredice zasađeno je nekoliko hiljada novog dvogodišnjeg cvijeća, koje će tokom zime i proljeća cvjetati i ukrašavati zelenilo u ovoj općini.
Od jučer je Vogošća bogatija i za nova 32 mlada stabla koje su radnici preduzeća „Park“ zasadili u okviru projekta koji je realiziran sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH. Dio novih stabala zasađen je prvo u ulici Braće Kršo, a jučer i uz šetalište na obali Jošaničkog potoka. Na istim površinama ujedno je zasađeno i stotinu ukrasnih grmova.