Dežurne ekipe preduzeća „Park“ bit će na terenu i tokom novogodišnjih praznika, a radit će i RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt

Posljednji vikend ove godine, ali i prva dva, neradna dana u 2019. godini za pojedine ekipe preduzeća „Park“ čiji zadatak jeste održavanje javnih zelenih površina u KS, bit će radni, odnosno njihov rad bit će organiziran u dežurama.

Ekipe Sektora održavanja, koje tokom zimskog perioda inače obavljaju poslove zimske službe, higijene i čišćenja smeća i drugog otpada sa zelenih površina sutra i prekosutra, ali i 01. i 02. januara, u okviru dežurnih timova, bit će angažirani na poslovima prikupljanja smeća i čišćenja zelenih površina, te odvoza smeća posebno u centralnom dijelu grada gdje će biti održano okupljanje građana tokom novogodišnjih zabava na otvorenom.

Ostatak Sektora održavanja bit će u tom periodu u stanju pripravnosti i u slučaju sniježnih padavina zajedno sa raspoloživom mehanizacijom bit će vrlo brzo na terenu kako bi uklanjanjem snijega sa krošnji mladih sadnica stabala i ukrasnog grmlja zaštitili hortikulturne sadržaje na zelenim površinama u nadležnosti preduzeća „Park“, kao i u slučaju potrebe na ručnom i mašinskom čišćenju snijega sa parkovskih staza, platoa i stepeništa.

Sve do četvrtka u stanju dežurstva i pripravnosti bit će i „Park“-ova ekipa specijalizirana za održavanje i otklanjanje kvarova na javnoj rasvjeti, a poznato je da od 06. decembra ove godine,  odlukom Vlade KS ovo preduzeće vrši održavanje sistema javne rasvjete na području svih devet općina u KS. Građani kvar na javnoj rasvjeti svakako ne mogu prijaviti direktno preduzeću „Park“, kao izvođaču radova, nego ovlaštenom Centru za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS putem telefona na broj 033/564-444. I ekipa koja je u decembru izvršila dekorisanje gradskih ulica i trgova tokom vikenda i prva dva dana 2019. godine bit će u stanju pripravnosti, na terenu će, u slučaju potrebe, otklanjati kvarove na svjetlosnim dekorativnim elementima priključenim na elektro mrežu javne rasvjete u ulicama Ferhadija, Maršala Tita, te na većim raskrsnicama u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevaru Meše Selimovića, Džemala Bijedića, u Vilsonovom šetalištu, u Vogošći…

U stalnom kontaktu sa Upravom civilne zaštite KS i MUP-om KS, bit će i dežurna ekipa preduzeća „Park“ zadužena za održavanje, sječu i njegu stabala na zelenim površinama u KS, te u slučaju potrebe, oštećenja, lomova ili drugih nepogoda vrlo brzo će na terenu intervenisati.

Kapije RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrta, će također tokom novogodišnjih praznike bit svaki dan otvorene za posjetioce u periodu od osam do šesnaest sati. Stoga sve Sarajlije, ali i turisti koji praznične dane odluče provesti u našem gradu mogu nas posjetiti i uživati u obilasku zoološkog vrta koji broji preko 500 životinja, u šetnji kroz zimskim čarolijama ukrašenom prirodnom ambijentu, a mališani se mogu zabaviti i na nekoliko dječijih igrališta kojim raspolaže ovaj rekreativno- zabavni centar.