Ekipe “Park”-a već nekoliko sati na terenu zbog stabala koja je tokom noći polomio vjetar

Jak vjetar u toku noći sa subote na nedjelju uzrokovao je rušenje nekoliko stabala u našem gradu, a ekipe preduzeća “Park” specijalizovane za uklanjanje i sječu stabala već nekoliko sati su na terenu. U saradnji sa policijskim stanicama pojedinih općina i na njihov poziv ekipe “Park”-a opremljene autokorpama i radnom snagom osposobljenom za ovakve poslove rade na sječi polomljenih dijelova stabala i njihovom uklanjanju sa saobraćajnica, pristupnih puteva i slično.
Na Dobrinji, u ulici Šefika Dorića, tokom noći vjetar je polomio stablo smrče, koje je u potpunosti zatvorilo pristupne puteve do stambenih objekata, garaža, a nakon policijskog uviđaja ekipa “Park”- pomoću motornih pila i mehanizacije uklonila je dijelove polomljenog stabla i oslobodila prolaz građanima i automobilima.
Sličnu intervenciju ekipa “Park”- a imala je i na saobraćajnici prema Trebeviću, gdje je usljed jakog vjetra stablo palo na kolovoz i zaustavilo odvijanje saobraćaja. Intervencija je obavljena uspješno, porušeno stablo je uklonjeno i saobraćaj prema Trebeviću je normaliziran. Ekipe preduzeća “Park” intervenisale su i u naseljima Lužani i Otes na Ilidži, gdje je također usljed jakog nevremena došlo do obrušavanja dva stabla.
Trenutno imamo dojavu da je i u Butmirskoj cesti vjetar polomio dva stabla platana, čeka se da pripadnici PU Ilidža završe uviđaj, a ekipa “Park”-a će nakon toga pristupiti sječi i uklanjanju polomljenih stabala koji su pali na saobraćajnicu.
Inače poznato je da ekipa “Park”- a specijalizovana za njegu i orezivanje stabala na području Kantona Sarajevo intervencije na terenu vrši na osnovu rješenja izdatih od strane stručnih općinskih komisija, a u slučaju vremenskih nepogoda intervencije se vrše na poziv policijskih uprava i štabova Civilne zaštite. Za stabla koja je vjetar sinoć polomio ranije nisu bila izdata rješenja za sječu, niti za njihovo orezivanje, odnosno dekaptažu.
Ekipe “Park”-a bez obzira na jaku kišu koja pada i vremenske uslove ostat će i dalje na terenu i obaviti sve intervencije, zajedno sa pripadnicima policijskih uprava ili civilne zaštite.
Ujedno upućujemo i apel građanima da kada su ovakve vremenske prilike povedu više računa o mjestima gdje parkiraju svoje automobile, s jedne strane zato što njihova vozila mogu biti oštećena ukoliko su parkirana u blizini stabala, kao i zbog toga što parkirani automobili otežavaju pristup i intervencije ekipi “Park” -a pomoću mehanizacije na terenu ukoliko je došlo do obrušavanja stabla.