Večeras, u ponoć “Park” počinje orezivanje 94 platana u Alipašinoj ulici

U okviru proljetnog uređenja javnih zelenih površina i u periodu neposredno pred novu vegetetivnu sezonu, večeras u ponoć u ulici Alipašina, preduzeće „Park“, na prijedlog Općine Centar, započet će orezivanje i oblikovanje 94 stabla platana u drvoredima s obje strane saobraćajnice.
Poslovi koji podrazumijevaju podizanje nivoa krošnji platana koji se nalaze između pješačke staze i saobraćajnice, te uklanjanje starih grana, orezivanje grana koje se naslanjaju ili dodiruju trolejbusku kontaktnu mrežu, kao i oblikovanje samih krošnji vršit će specijalizovana ekipa preduzeća „Park“ za njegu i orezivanje stabala. Na terenu će biti i nekoliko vozila, odnosno mehanizacije i to autokorpe s kranovima za rad na visini, kao i kamioni kojima će orezani materijal odmah biti odvezen s lica mjesta.
Aktivnosti na orezivanju stabala i to u oba drvoreda počet će večeras od raskrsnice sa ulicom Maršala Tita u pravcu Ciglana. Zbog frekventnosti same Alipašine ulice u smislu automobilskog i trolejbuskog saobraćaja, ali i pješačkih staza i blizine stambenih objekata radovi će početi večeras tačno u ponoć i trajat će do jutarnjih sati, a na mjestima gdje se mehanizacija i ekipe „Park“-a nalaze bit će postavljena propisana signalizacija, na način da će vozila biti preusmjerena u susjednu traku, dok će u tom dijelu pješačka zona biti u potpunosti zatvorena.
Navedeni poslovi će se provoditi upravo u noćnim satima iz sigurnosnih razloga pošto se radi o vrlo složenim i komplikovanim radovima koji se obavljaju na visini između 15 i 20 metara, što se u blizini nalaze stambeni objekti, kao i kontaktna mreža trolejbuskog saobraćaja.
Radovi orezivanja i oblikovanja podrazumijevat će radove na svakom od 94 odrasla stabla platana u oba drvoreda u Alipašinoj ulici i to od raskrsnica s ulicom Maršala Tita pa sve do raskrsnice prema stadionu „Asim Ferhatović Hase“. Radovi će se osim u noći sa ponedjeljka na utorak izvoditi i narednih dana, u istim terminima, odnosno sve dok ne budu završeni. Poslove uređenja drvoreda u Alipašinoj ulici finansira Općina Centar, a odobrenje za obustavu i preusmjerenje saobraćaja u dijelovima ulice gdje se izvode radovi izdalo je Ministarstvo saobraćaja KS.
Nakon uređenja drvoreda platana u Alipašinoj ulici, slični poslovi bit će izvršeni i na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, u blizini zgrade Općine Centar i Doma sindikata.