“Park” u Malom parku počeo pripremu za sadnju novog sezonskog cvijeća

Osim redovnih aktivnosti koje radnici “Park”-a svakodnevno rade na javnim zelenim površinama i brojnih akcija čišćenja koje realiziraju ovih dana, sve je spremno da novim sezonskim cvijećem počne ukrašavanje parkovskih površina i cvjetnih gredice na području općina u kojima ovo preduzeće održava zelenilo.

Danas je tako počela priprema cvjetnih gredica za novo cvjetno ruho, a prva lokacija od brojnih koje će biti uređene je velika gredica u Malom parku u ulici Maršala Tita.

Za ovu sadnju novog sezonskog cvijeća u rasadnicima preduzeća “Park” u Nedžarićima vrtlari i cvjećari su tokom zimskog perioda proizveli gotovo 100.000 komada jednogodišnjeg cvijeća. Nakon velikog truda i brige za uzgoj cvijeća u staklenicima, svaki od 100.000 cvjetova je u punom cvatu i spreman je za sadnju na otvorenom.

S obzirom da su se stekli i uslovi na terenu jutros su u Malom parku radnici “Park”-a počeli uklanjati sezonsko dvogodišnje cvijeće koje je završilo svoje cvjetanje i pripremu zemljišta za novo cvjetno ruho. Nakon ove lokacije i druge brojne cvjetne gredice u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, na Ilidži i Vogošći također će biti ukrašene novim sezonskim cvijećem. To su lokacije u ulici Mula Mustafe Bašeskije, u parku Oslobođenja-Alija Izetbegović, u At Mejdanu, u ulici Hamze Hume, Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, na Skenderiji, u ulici Zmaja od Bosne, u Bulevaru Meše Selimovića, Džemala Bijedića, na Stupu, na Dobrinji, u banjskim parkovima i u centralnom dijelu Ilidže, u Jošaničkoj i Igmanskoj ulici u Vogošći, kao i u RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt. Novim cvijećem bit će uređeno i zemljište uz ili u blizini nekoliko spomen obilježja u gradu. Plan je obogatiti javne zelene površine i izradom novih cvjetnih gredica, a jedna od njih od ovog proljeća bit će u Velikom parku.

Za potrebe sezonskog ukrašavanja cvijećem javnih zelenih površina preduzeće “Park” u svojim rasadnicima gotovo tokom cijele godine vrši proizvodnju sezonskog cvijeća i to na način da tokom zime proizvodi i uzgaja jednogodišnje cvijeće koje krajem aprila i u prvoj polovini maja sadi u brojne cvjetne gredice, a tokom ljeta dok ovo cvijeće krasi parkove i druge površine u rasadnicima se proizvodi i uzgaja dvogodišnje cvijeće čija sadnja na zelenim površinama bude urađena u oktobru. To dvogodišnje sezonsko cvijeće tako tokom jeseni, zime i početkom proljeća cvjetni je dekor zelenih površina u našem gradu. Osim za potrebe sadnje i uređenje zelenih površina, dio cvijeća iz vlastite rasadničke proizvodnje preduzeće “Park” u ponudi ima i u svom vrtnom centru “Flora” u ulici Aleja Bosne srebrene 66. Stoga svi oni koji osim u suncu i lijepom vremenu, na svojim balkonima, baštama, vrtovima mogu uživati i u vrlo kvalitetnom cvijeću, a za njegovu sadnju i njegu od “Park”-ovih cvjećara i vrtlara u “Flori” prilikom kupovine dobit će i besplatne stručne savjete.