Sadnjom 80 mladih stabala u općini Centar obilježen Dan planete Zemlje

Od danas, u okviru obilježavanja Dana planete Zemlje, osamdeset novih stabala raste i krasi površine u općini Centar. Jutros rano radnici preduzeća “Park” najprije su otpočeli pripreme i iskopavanje zemljišta za sadnju 30 stabala u novom drvoredu uz prošle godine izgrađenu saobraćajnicu pored Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru koja povezuje ceste od stadiona na Koševu do naselja Slatina i Kromolj. Nabavku i sadnju stabala, finansiralo je Slovensko društvo „Cankar“ Sarajevo i to 26 platana, a Općina Centar finansirala je nabavku četiri platana, kao i čišćenje, uklanjanje samoniklog rastinja i rekonstrukciju same površine. Akcija sadnje stabala počela je nakon što je pripremljeno zemljište, a u ovim poslovima radnicima “Park”-a pridružili su se i predstavnici Općine.

Uporredo s tim slični radovi otpočeli su i na zelenoj površini koja se proteže uz šetalište pored dvorane “Juan Antonio Samaranch” – Zetra, koje ide uporedo s Alipašinom ulicom prema stadionu “Asim Ferhatović  Hase” . Tu od danas, kada se u svijetu obilježava jedan od najznačajnijih ekoloških datuma raste još novih 50 stabala. Nakon pripreme koju su uradili radnici “Park”-a i iskopali rupe za sadnju, zasađeno je 50 komada novog mladog drveća bjelogorice (lipa, jasen, platan), a radove je finanirala Općina Centar. Sadnji stabala prisustvovali su predstavnici Općine Centar, osnovci s područja Centar, kao i budući šumari i ekolozi odnosno učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Uz svako stabla na obje lokacije postavljena je i zaštita za mlado deblo kako bi ista neometano rasla i razvijala se, bez oštećenja, ali i kao svojevrsna zaštita od lomljenja.

Zajednička poruka svih učesnika današnje sadnje novih 80 stabala u Centru bila je obogatiti naš ambijent življenja novim stablima i zelenilom, ali i na posebne dane u godini posvećene okolišu i našoj planeti ukazati na značaj stabala i zelenila za naš zdraviji i ugodniji život. Mnogostruke su koristi koje čovjek, posebno u urbanoj sredini u smislu čistijeg zraka, kisika, hlada u toplim danima ima od stabala, pa stoga preduzeće “Park” na Dan planete Zemlje,  upućuje apel građanima da i danas ali i svaki dan u godini vode računa o zelenilu, štite ga i čuvaju, te vode računa o svim sadržajima na zelenim površinama.