Najcvjetnije i najmirisnije mjesto trenutno je “Park”-ov rasadnik u Nedžarićima

Najcvjetnije, oku najugodnije, a zasigurno i najmirisnije mjesto u našem gradu ovih dana, ako ćemo suditi po broju cvjetova, šarenilu i prekrasnim bojama je rasadnik preduzeća „Park“ u Nedžarićima, prepun cvijeća i sadnica drugog ukrasnog bilja.

Stotine hiljada sezonskog cvijeća uzgojeno je i spremno da bude zasađeno na javne zelene površine, bašte, balkone, dvorišta. Svaki od proizvedenih cvjetova u punom je cvatu, a ljepotom i kvalitetom svjedoči o predanom i stručnom radu „Park“-ovih cvjećara i vrtlara.

Dio cvjetnog asortimana koji je od novembra do sada proizveden i uzgajan u stakleničkim prostorima „Park“-ovog rasadnika u Nedžarićima namijenjen je za ukrašavanje i uređenje javnih zelenih površina, a dio za prodaju i uskoro će se naći se i na policama „Park“-ovog vrtnog centra „Flora“ u ulici Aleja Bosne srebrne 66.

Osim cvijeća i sadnica drugih ukrasnih biljaka, svojim kupcima bogatim i dugogodišnjim iskustvom i stručnim znanjem naši vrtlari i cvjećari savjetima i uputama pomoći će da kupljenu robu pravilno zasade i uzgajaju u baštama, dvorištima, balkonima.

Inače, „Park“-ov rasadnik u Nedžarićima, ulici Aleja Bosne srebrene 66, prostire se na parceli od oko 9 ha na kojoj je izgrađeno 6.700 m2 stakleničkog prostora namijenjenog za proizvodnju ukrasnog drveća i grmlja, lončanica, sezonskog i dvogodišnjeg cvijeća, trajnica, sadnica voća i ruža.

Proizvodni procesi odvijaju se kontinuirano u više faza rada, odnosno pripreme za proizvodnju planirane biljne vrste, procesa proizvodnje i zaštite u skladu sa standardima proizvodnje, a uposlenici rasadnika obavljaju i poslove sadnje sezonskog, dvogodišnjeg cvijeća, lukovica na javnim zelenim površinama u Kantonu Sarajevo .
Proizvodni asortiman rasadnika su različite vrste biljaka koje uspješno podnose naše klimatske uslove, a dio tih proizvoda su: sezonsko cvijeće (begonia semp., tagetes, salvia, ageratum, lobelia, portulaka, surfinia, petunia, allysum), dvogodišnje cvijeće (viola, belis, myosotis), listopadno grmlje (cotonaster, cidonia, potentila, berberis, mahonia, forzicia, philadelphus, buxsus, ligustrum, hibiscus itd), četinari (juniperus, thuja, chamaeciparis, picea) , drveće (lipa, javor, jasen platan, sorbus, ginko, malus, itd); trajnice, rezano cvijeće (ljiljani, zumbuli, narcisi, gladiole, zelenilo, itd), širok asortiman sobnog bilja (dracena, fikus, nolina, kalatea, stromanta, šeflera, aralija, bonsai, bambus, različite vrste kaktusa i palmi, različite cvjetajuće vrste, itd)…