Novi cvjetni dekor od danas krasi Mali park u centru Sarajeva

Sadnjom prvih sedma hiljada sezonskih cvjetova u cvjetnoj gredici u Malom parku, preko puta zgrade Predsjedništva BiH, u ulici Maršala Tita preduzeće „Park“  danas je započelo akciju ukrašavanja cvijećem zelenih površina u Sarajevu.

Proteklih dana stvorili su se uslovi za ove poslove i nakon uklanjanja starog cvijeća i pripreme zemljišta jutros su pločnici ove ulice bili zatrpani korpama prepunim sezonskim cvijećem od kojeg je trebalo izraditi novu cvjetno dekoraciju. Vrijedne ruke “Park”-ovih cvjećara i vrtlara posao sadnje obavili su za nekoliko sati, izvršili zalijevanje tek zasađenog cvjetnog ruha i čišćenje kamenih zidova, pa je vrlo brzo ovaj prostor ostao ukrašen s tačno 7.400 novih cvjetova begonije. Tako će biti i narednih dana i mjeseci, odnosno sve do jeseni.

Istim cvjetnim ruhom u narednim danima “Park”-ovi uposlenici obogatit će i druge brojne sarajevske lokacije. Sljedeća sadnja bit će prostor u blizini Alipašine džamije i u blizini zgrade Kantona, te na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH gdje je već izvršena priprema zemljišta za novu sadnju. Nakon toga sadnja sezonskog cvijeća bit će obavljena u ulici Mula Mustafe Bašeskije, na Trgu oslobođenja- Alija Izetbegović, u Velikom parku, ulicama Hamze Hume, Zmaja od Bosne, Bulevaru Meše Selimovića, na Stupu, Mojmilu, Dobrinji, u banjskim parkovima i Rustempašinoj ulici na Ilidži, te Igmanskoj i Jošaničkoj u Vogošći.

Inače za ove potrebe tokom zime i proljeća u “Park-ovom rasadniku u Nedžarićima proizvedeno je 100.000 komada sezonskih cvjetova, a istim će uskoro biti ukrašene i površine uz staze za šetnju i rekreaciju u RZC”Pionirska dolina” i zoo vrt.