Preduzeće “Park” na terenu održava više od 62 hiljade metara

Osim košnje trave, okopavanje i uređenja ružičnjak, svakodnevne higijene, odnosno prikupljanja smeća, sadnje sezonskog cvijeća, radnici “Parka” zaduženi za održavanje javnih zelenih površina svakodnevno vrše i poslove orezivanja i uređenja žive ograde.
Danas, se tako na brojnim lokacijama, a čemu ni kiša i hladno vrijeme ne pravi smetnju, uređuju nasadi žive ograde i to na području svih šest općina u kojima “Park” ima nadležnost održavanja.

U okviru poslova uređenja zelenog pojasa uz glavnu gradsku saobraćajnicu u ulici Zmaja od Bosne, naša RJ Novo Sarajevo vrši i uređenje živu ogradu pomoću trimera i drugog alata.Isti poslovi su inače izvođeni i u petak.

I na području Centra vrše se slične aktivnosti, a danas je ljepši izgled dobila ograda od ukrasnog grmlja u Alipašinoj ulici, uz rub parka Koševo I. U petak na području ove općine uređena je živa ograda na Marijin dvoru, pa sve do Pofalića. U naseljima Otoka i Nedžarići, te u Bulevaru Meše Selimovića i naša ekipa zadužena za održavanje zelenila u Novom Gradu vrši iste poslove, a na području Ilidže u toku je orezivanje žive ograde u naselju Pejton. U Jošaničkoj ulici u Vogošći osim košnje travnjaka danas će također biti uređena i živa ograda.

Inače tokom sezone i po više od deset puta radnici “Parka” vrše održavanje, oblikovanje i uređenje, shodno Programu održavanja ukupno 62.346 metara žive ograde, od toga najviše u Novom Gradu i to 29.853 metara, potom u Novom Sarajevu 16.463 metara, u Centru ukupno 8.830 metara, gotovo duplo manje na Ilidži i to 4.940, u Vogošća 1.558 metara i po 377 metara u “Pionirskoj dolini” i svega 315 metara u Starom Gradu.