“Pionirska dolina” uređena sa novih sedam hiljada sezonskih cvjetova

Kiša i tamni oblaci danas nisu spriječili cvjećare i vrtlare preduzeća “Park” da u “Pionirskoj dolini” i zoo vrtu počnu uređivati cvjetne gredice bogatim cvjetnim šarenilom. Jučer je iz gredica uz staze za šetnju uklonjeno staro sezonsko cvijeće koje je završilo proces cvjetanja, a jutros je pomoću mašina izvršeno prekopavanje, prihrana i nivelisanje zemljišta. Nakon toga iz “Parkovog” rasadnika u Nedžarićima stigle su brojne korpe prepuno novih sezonskih cvjetova, jer sve je bilo spremno za njihovu sadnju. Radove povremeno prekida kiša, ali ni ona ne ometa radnike “Parka” da u toku dana zasade blizu sedam hiljada cvjetova i urede ovu zelenu oazu.
Uređenje zelenih površina u “Pionirskoj dolini” sezonskim, jednogodišnjim cvijećem dio je velikih radova preduzeća “Park” započetih početkom mjeseca na uređenju i sadnji cvijeća u cvjetne gredice na parkovskim i zelenim površinama u Kantonu Sarajevu. U “Pionirskoj dolini” novo cvjetno ruho dobit će i žardinjere u centralnom dijelu ovog rekreativo-zabavnog centra, prostor uz ljetnu baštu, pored nastambi u kojima su smještene životinje i u blizini dječjih igrališta.
Današnjom sadnjom “Park” privodi kraju sadnju gotovo 100.000 komada sezonskih cvjetova, a od početka maja do sada uređene su, između ostalog, površine u ulici Mula Mustafe Bašeskije, u ulici Maršala Tita, odnosno u Velikom i Malom parku, na Marijin Dvoru, u ulici Zmaja od Bosne, u Bulevaru Meše Selimovića, na Ilidži, u banjskim parkovima, u Jošaničkoj, Omladinskoj i Igmanskoj ulici u Vogošći.
Ostala je još sadnja manjih površina u okviru blokovskog zelenila i time će biti u potpunosti finalizirani radovi na uređenju površina jednogodišnjim cvijećem, a ono će tokom ljeta i sve do kasnih jesenjih dana ukrašavati javne zelene površine Sarajeva.
Sadnjom sezonskog jednogodišnjeg cvijeća, proizvedenog u “Parkovim” vlastitim prostorima stvorili su se uslovi za pripremu proizvodnje novog dijela cvjetnog asortimana- sezonskog, dvogodišnjeg cvijeća. Proces proizvodnje i uzgoja tog cvijeća u rasadniku u Nedžarićima trajati će sve do oktobra kada će “Park”” ponovo cvijećem uređivati zelene površine, ovaj put za zimu i hladnije vremenske prilike.