Djeca i roditelji danas uživaju u „Porodičnom i ekološkom danu“ u „Pionirskoj dolini“

Najveća porodična zabava danas se održava u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt, a grupe građana u ogromnom broju već od jutarnjih sati došle su u ovu zelenu oazu kako bi uživale u bogatom i raznovrsnom programu manifestacije nazvane „Porodični i ekološki dan“.

“Pionirska dolina“ otvorila je svoja vrata već u 8 sati, a program koji se istovremeno realizira na čak 13 punktova pripremilo je više od 60 najmlađih i profesionalnih umjetnika. Ulaz na zabavu je besplatan, a mnogobrojni prijatelji i saradnici JU“Centar kulture i mladih Općine Centar“ i „Pionirske doline“ potrudili su se da djeca s roditeljima uživaju u šestosatnom programu igre, plesa, glume, radionica, muzike, takmičenja, sportskih aktivnosti.

Danas je u „Pionirskoj dolini“ djeci dobro poznati Kike, tu su i mađioničari, mažoretkinje, hip-hop plesači, pjesmom ih uveseljava i Latif Močević, mališani iz JU”Djeca Sarajeva”, maskote (Mickey, Minnie, Frozen, Olaf…). Pored kulturnih sadržaja na nekoliko lokacija u prelijepom prirodnom ambijentu održavaju se umjetničke i ekološke radionice, posvećene zaštiti prirode i životinja (slikanje i kaligrafija, astrokutak, aerobik, ples, vuneno pozorištance, Dog Trust radionice, COOR eko kutak, ima i Aleja zaljubljenih, face painting, modeliranje balona, mjehurići, žongleri, uz put možete vidjeti i figure na štulama, sumo hrvače, sportske gimnastičare, kids olimpijada…). Za najuspješnije učesnike umjetničkih i sportskih radionica obezbijeđene su prigodne nagrade.

Iz JU“Centar kulture i mladih Općine Centar“ ističu da kroz mnogobrojne projekte, programe i festivale posebnu pažnju poklanja programima za djecu, a današnji ukazuje na važnost porodice kao osnovne ćelije svake društvene zajednice. Predstavnici preduzeća “Park” i “Pionirske doline” iskazali su radost i spremnost za organizaciju ovakvih aktivnosti, jer zelena oaza u centru grada, bogata florom i faunom upravo i služi kao mjesto edukacije djece i mladih, učenje kroz zabavu i druženje, kao i prostor u kome na praktičan način se najmlađima može ukazivati na značaj naših prirodnih vrijednosti. Pozvali su i druge institucije da organiziraju slične zabave, posebno u ljetnom periodu.

Besplatan ulaz u “Pionirsku dolinu” obezbijeđen je zahvaljujući podršci Općini Centar, čiji predstavnici su također danas u “Pionirskoj dolini”.

Projekat su podržali i Centar za okolišno održivi razvoj, Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine, Viviarun&more, Lino, Dogs Trust, kao i naši vrhunski sportisti, Edin Džeko i Amel Tuka su video pozivnicom pozvali sve mališane na našu današnju zabavu.

Program će trajati do 16 sati, a kapije “Pionirske doline” ostat će otvorene sve do 19 sati.