“Park” povećao broj radnika koji čiste smeće, u toku i peta ovosezonska košnja pojedinih područja

Dolaskom ljepših i sunčanijih dana povećana je i koncentracija građana koje slobodno vrijeme koriste za boravak na zelenim površinama, u parkovima i prostorima za odmor i rekreaciju. Međutim, samim tim povećane su i količine smeća na travnjacima, jer zbog onih kojima je praksa smeće iz domaćinstava ostavljati u parkovske korpe koje kapacitetom nisu predviđene za takav otpad, građani koji odmaraju na zelenim površinama nemaju gdje ostaviti sitni otpad. Zbog smeće koje završi na travi ili kojeg psi lutalice u potrazi za hranom raznose po travnjacima, dječijim igralištima ili travi preduzeće “Park” je na području svih šest općina povećalo broj ljudi kojima je zadatak prikupiti smeće i očistiti travnjake od kesa, boca i smeća iz domaćinstava koje umjesto u kontejnerima završi na travi, dječijim igralištima i drugim površinama. Tako se danas i pored brojnih hortikulturnih poslova najviše radilo na čišćenju smeća na brojnim lokacijama u Sarajevu, pa “Park” još jednom upućuje molbu građanima da smeće iz domaćinstava, posebno ostatke hrane ili ambalažu odlažu u kontejnere, a ne u parkovske korpe.
Osim pojačane higijene, preduzeće “Park” ulaže i maksimalne napore kako bi pokosilo travu sa svih površina obuhvaćenih Programom održavanja, te ispunilo sve zadatke. Već sutra, odnosno danas košnjom trave u zelenom pojasu u ulici Zmaja od Bosne u Novom Sarajevu završava se peta ovosezonska košnja trave u prvoj kategoriji zelenih površina, odnosno travnjaka koji se nalaze uz pješačke staze ili glavnu gradsku saobraćajnicu.
Danas je i ekipa “Parka” zadužena za održavanje Centra završila oko 80 % košnje na površinama u njihovoj nadležnosti u naselju Breka, a trava je pokošena i u zelenom pojasu u Alipašinoj ulici i u parku Koševo II. Prelijepo izgleda i danas orezana i uređena živa ograda uz pješačke staze u blizini Alipašine džamije.
Živu ogradu, uz šetalište pored obale Miljacke u Novom Sarajevu danas je uredila ekipe zadužena za područje ove općine, prikupljena je pokošena trava na Grbavici II, a pomoću kosilica i trimera vršeno je uređenje travnjaka i u ulici Kemala Kapetanovića.
Kosilice, mehanizacija i ručna košnja danas je bila zadatak i radnika zaduženih za područje Novog Grada i to na Alipašinu polju u B i C fazi. Uređeni su i od korova očišćeni ružičnjaci u ulici Bajrama Zenunija. Ekipa “Parka” nastavila je prošle sedmice započeto uređenje travnjaka na Saraj polju, a na Ilidži u naselju Lužani. Sutra biti radovi trebali biti završeni, a onda će ova ekipa svoje poslove nastaviti na površinama uz Hrasničku cestu i u naselju Hrasnica. Danas se radilo i na prikupljanju ranije pokošene trave uz rimske iskopine, a u banjskim parkovima na Ilidži vršeno je plijevljenje i uređenje cvjetnih gredica.
Po peti put, od početka košnje u aprilu, danas je i u Jošaničkoj ulici u Vogošća započeta košnja trave i uređenje travnjaka. Radilo se i na uređenju žive ograde u Igmanskoj ulici, te košnji travnjaka u ulici Braće Kršo.
Ni noći neće biti neradna za radnike “Parka” jer bi večeras sat iza ponoći trebala započeti košnja trave sa zelenog pojasa između tramvajskih šina od Marijin dvora do Ilidže, kao i u dijelu prema Željezničkoj stanici. Taj posao dogovoren je u saradnji sa preduzećem GRAS. Radna je i noćna smjena za mehanizaciju i radnike ove jedinice “Parka” jer se tokom noćnih sati pomoću cisterni vrši zalijevanje sezonskog cvijeća, trajnica, ruža, mladih stabala i drugog zelenila.