“Parkov” dnevni raspored uređenja zelenih površina, košnje trave, orezivanja ukrasnog grmlja

Iako su temperature zraka tokom dana vrlo visoke, radnici preduzeća „Park“ na terenu neometano rade i ulažu ogromne napore da pokose i urede sve površine koje su u njihovoj redovnoj nadležnosti održavanja.

Svakodnevo se na području šest općina istovremeno vrše poslovi održavanja higijene, utovar i odvoz prikupljenog otpada, mašinska i ručna košnja, te prikupljanje trave, orezivanje žive ograde, čišćenje parkovskih staza i platoa.

Jutros je tako u Starom Gradu i Centru počela košnja trave s zelenih površina u ulici  Mustajpašin mejdan, kod Starog hrama, površina u blizini raskrsnice ulica Abadžiluk i Obala Kulina bana, na Merhemića trgu i u Jukićevoj, a od trave će biti očišćene i površine u naselju Mejtaš. Orezivanje žive ograde u toku je na površinama u blizini raskrsnice lica Abadžiluk i Obala Kulina bana, na Čobaniji, ulici Franca Lehara i na Koševskom brdu.

Mašinska košnja u toku je i na području Novog Sarajeva, u ulicama Kemala Kapetanovića, Azize Šaćirbegović i Halida Kajtaza, kao i prikupljanje pokošenog otpada, a  uz šetalištu od Otoke do Čengić vile danas je na programu orezivanje i uređenje žive ograde.

U Novom Gradu radnici „Parka“ pomoću kosilica i trimera, te mehanizacije kose travu i to u Prvomajskoj, Ive Andrića, Ante Babića i na Alipašinom polju u A fazi. U Gradačačkoj ulici naše ekipe orezuju i oblikuju prerasle dijelove žive ograde, a na Alipašinom polju (A faza) u toku je metenje i čišćenje otpada sa parkovskih staza.

U toku je košnja i površina na Saraj polju, a ekipa zadužena za područje Ilidže čišćenje zelenih površina radi u Hrasnici i Pejtonu, kao i na lokacijama u nadležnosti ovog preduzeća na Igmanu i Bjelašnici. Uklanja se i trave s površina u ulici Hrasnička cesta i kod Energoinvesta, a u Lužanima se vrši izgrabljivanje. U Hrasničkoj cesti u toku je i čišćenje otpada sa pješačkih staza koje prolaze kroz zelene površine.

U Vogošći je danas u toku uređenje i čišćenje otpada sa površina na području mjesne zajednice I, II i III,  u ulici Feriza Merzuka i Braće Kršo u toku je uređenje zelenih površina, odnosno košnja trave i izgrabljivanje otpada, a u Jošaničkoj orezivanje žive ograde

Protekla tri dana ekipe „Parka“ radile su na Breci, u Alipašinoj ulici, parkovim Koševo I i II, na površinama kod Alipašine džamije, kod Zetre, u Tešanjskoj, Spomen parku „Mirzi i Davorinu“, u Radićevoj, u Velikom parku i u naselju Bare. U Novom Sarajevu od ponedjeljka do srijede radilo se na Grbavici II, u Velešićima, uz šetalište pored Miljacke, Zmaja od Bosne, Kemala Kapetanovića, Azize Šaćirbegović, Zvorničkoj, Behdžeta Mutevelića, Grbavičkoj, na Čengić Vili, u Bulevaru Meše Selimovića, Džemala Bijedića.

U Novom Gradu istovremeno obavljeni su poslovi održavanja i uređenja na Mojmilu, Alipašinom polju (A, B i C faza), na Dobrinji, u blizini zgrade Općine, u Aerodromskom naselju, Gradačačkoj, Prvomajskoj, Safeta Hadžića, Janka Jolovića i Lukavičkoj cesti.

Za tri dana radne sedmice ekipa „Parka“ radile su i na čišćenju površina u Saraj polju,  a na području Ilidže uredile su i očistile površine u Lužanima, rondou una Ilidži, rimskim iskopinama, Lužanima, Pejtonu, terminalu na Ilidži, u Hrasnici.

U Vogošći su u istom periodu uređene i očišćene površine u Jošaničkoj, ulici Braće Kršo, Feriza Merzuka, u Parku penzionera i na Trgu žrtava Srebrenice.