Preduzeće Park i Općina Stari Grad intenziviraju saradnju na uređenju zeleih površina

O pitanjima, problemima i budućim projektima održavanja i uređenja javnih zelenih površina na području Starog Grada danas su razgovarali predstavnici preduzeća Park i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine. Iako u samoj jezgri Starog Grada ima najmanje zelenih površina primjetna je pojava sve češćeg prljanja i velikih količina smeća koje umjesto u kontejnerima završi upravo na travnjacima, u cvjetnim gredicama i drugom zelenilu. Vrlo često u parku At Mejdan i na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović bivaju ostavljene veće količine smeća, najčešće iz domaćinstva, a to posebno u turističkoj sezoni uopšte nije lijepa slika. Dogovoreno je da preduzeće Park intenzivira tu vrstu poslova na ovim zelenim površinama. Posebnu pažnju treba posvetiti i zelenom pojasu na ulazu u grad iz pravca Jahorine, odnosno u blizini Vijećnice. Zato je iz Općine Stari Grad zatraženo da se uklone stare žardinjere koje na žalost postaju svojevrsna mjesta za odlaganje otpada. Da bi se izbjeglo to, a da bi ipak postojala prepreke za vozače koji vozila ostavljaju ili ulaze na te zelene površine dogovoreno je da Park pripremi projekat kojim će biti riješeno pitanje zaštite ovih zelenih površina. Dogovorena je i zamjena štafli na postojećim klupama na ovom lokalitetu, kao i završetak rekonstrukcije zelene površine u blizini Starog hrama. Danas je v.d. direktor Parka Edin Abdurahmanović upoznao načelnika Hadžibajrića i o poslovnom stavu preduzeća Park da intenzivira saradnju sa općinama, da zajednički rješavaju pitanje održavanja i čišćenja površina koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem. Park je istakao i problem obnavljanja i modernizacije mehanizacije i alata za rad, te zatražio podršku Općine.

Razgovaralo se i o problemu sve češćih vandalizama na dječijim igralištima, investicionim ulaganjima u sanaciju i obnovu postojećih, kao i pitanju održavanja i nadzora novoizgrađenih.
Dogovoreno je i da će preduzeće Park i Općina Stari Grad svako u svojoj nadležnosti intenzivirati buduću saradnju na uređenju i održavanju postojećih zelenih površina na području ove općine, a u narednom periodu moguća je i izrada projekata izgradnje novih.