Park povodom festivala i manifestacija uređuje i čisti brojne površine u KS

Prva dva dana augusta radnici Parka zaduženi za održavanje i uređenje javnih zelenih površina, osim košnje trave i uređenja travnjaka, rade i uređenje cvjetnih gredica, ružičnjaka i nasada žive ograde. Intenzivniji radovi s obzirom da nam uskoro slijede i festivalski dani počeli su s područja Centra i Starog Grada, a narednih dana bit će prošireni i na Novo Sarajevo i Novi Grad, odnosno na sve festivalske lokacije. Iako su do početka SFF ostale još dvije sedmice, ipak ekipa Parka pored redovnih poslova već nastoje pripremiti prostore i površine u blizini objekata u kojima će se odvijati filmske projekcije. Tako je u blizini Narodnog pozorišta orezana i uređena krošnja velikog jablana, a sa stabala smrče orezane su i uklonjene stare i rizične grane. Uređene su i žardinjere s cvijećem u smislu da je oplijevljen korov i uklonjeno smeće iz istih, u blizini BKC -a je uređeno zemljište oko sadnica ukrasnog grmlja, dok su površine u blizini Metalca pokošene i očišćene od otpada. Jučer i danas se radi na malo širem lokalitetu strogog centra grada, pa tako osim košnje trave u Velikom parku, od jutros radnici Parka uređuju i cvjetne gredice, uklanjanju korov i otpad na Marijin dvoru, kod zgrade Higijenskog zavoda i u blizini zgrada Predsjedništva BiH i Kantona Sarajevo.
Jedna ekipa Parka danas kosi travnjake u Kranjčevićevoj ulici, a jučer i danas novi izgled dobijaju i nasadi ukrasnog grmlja i žive ograde u ulici Asima Ferhatovića, Marcela Šnajdera, jučer i u Patriotske lige. Pokošena je jučer i trava s velike površine uz šetalište prema stadionu “Asim Ferhatović Hase”u Alipašinoj ulici.
Posebna pažnja ovih dana posvećena je i zelenim površinama uz glavnu gradsku saobraćajnicu u ostalim općinama, pa je tako jučer ekipa Parka u Novom Sarajevu pokosila travu s površina u ulici Zmaja od Bosne, a danas te poslove radi u Bulevaru Meše Selimovića. U Hrasnom je u toku orezivanje žive ograde.
Od trave očišćene zelene površine danas će imati i stanovnici Mojmila, a na Trgu djece Dobrinje, u ulici Kasima Prohića i jučer u Salke Nazečića orezana je i uređena živa ograda.
Nakon festivalskog druženja sinoć na Ilidži, jutros ekipa Parka čiste i uređuju staze i platoe u banjskim parkovima, a ostatak ekipe kosi travu s površina u Otesu i orezuje živu ogradu u ulici Hrasnička cesta. Ekipa Parka danas je prisutna i na Igmanu gdje se održava manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2019”, mada su i prethodnih dana pokosili travu na Velikom polju i učestvovali u drugim organizacionim radovima. Sutra će također Parkova ekipa biti na istoj lokaciji sa zadatkom da cijeli prostor očisti od otada.
Naša ekipa u Vogošći danas uređuje travnjake u ulici Tome Mendeša, a jučer su taj isti posao obavili u ulici Vogošćanskih odreda.
Od smeća i drugog otpada danas će Parkovi radnici urediti i površine u Parku penzionera i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, a jučer su orezali živu ogradu u ulici Igmanska.