Park danas završava prvu fazu čišćenja površine u Kampusu UNSA

Radnici preduzeća Park danas završavaju prvu fazu čišćenja 8.000 metara kvadratnih površine u Kampusu UNSA. Radovi započeti prije desetak dana do kraja radnog vremena danas trebali bi biti finalizirani, a očišćena površina iako zahtijeva drugu fazu radova, odnosno uređenja već ima potpuno novi izgled u odnosu na početno stanje. Prostor u Kampusu smješten paralelno s ulicom Zmaja od Bosne bio je u potpunosti zarastao u rastinje i korov, a za manje od dvije sedmice urađene su ogromne količine posla i prikupljene velike količine smeća i biootpada.
Radnici Parka najprije su ručno alatom morali “krčiti” šiblje, a nakon toga radilo se i mašinama. Na terenu su konstantno bili i radnici Parkove jedinice za orezivanje i njegu stabala koji su nakon uklanjanja nižeg rastinja iz kranova auto korpi radili na oblikovanju i uređenju krošnji odraslih stabala, te uklanjanju onih čija statika nije bila zadovoljavajuća.
Radove je pratila i teška mehanizacija kojom su prikupljane i odvođene ogromne količine otpada.
Nakon prve faze radova očišćenu površinu potrebno je rekonstrisati i revitalizirati, odnosno izvršiti iskopavanje korijena posječenih stabala i grmlja, a nakon toga urediti nove travnjake.
Iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS najavili su da će taj prostor nakon završetka radova biti dat na raspolaganje studentima UNSA.