Sporazumom Općine Centar i preduzeća Park ove godine bit će realizirano 111 projekata u 17 mjesnih zajednica

Sporazumom koji su potpisali Edin Abdurahmanović, v.d. direktora preduzeća Park i Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar dogovoreno je da u 17 mjesnih zajednica ove općine u 2019. godini budu realizirani brojni projekti uređenja i rekonstrukcije manjih zelenih površina i dječijih i sportskih igrališta.
Konkretno čak 111 projekata uređenja, rekonstrukcije, obnove ili izgradnje novih zelenih, sportskih i dječijih površina u mjesnim zajednicama obuhvaćeno je ovim sporazumom, čija ukupna vrijednost iznosi 410.000 KM. Prema riječima v.d. direktora Abdurahmanovića svaki od tih projekte realizira preduzeće Park, a odnosne se najviše na uređenje i obnovu površina koje su namijenjene djeci, odnosno njihovom pravilnom razvoju na igralištima i površinama sa standardiziranom opremom, novim mobilijarom, anti-stres podlogom, ograđenom prostoru, ali i botaničkim vrtovima. Bitno je naglasiti i da Općina Centra kroz svoj budžet izdvaja značajna sredstva za sadnju novih stabala, odnosno drvoreda, rekonstrukciju zelenih površina, izgradnju novih ružičnjaka istakao je načelnik Nedžad Ajnadžić, a v.d. direktor Edin Abdurahmanović naglašava da je cjelokupan sadni materijal vlastiti proizvod Parkovih rasadnika u Nedžarićima i Sokolović Koloniji. Posvećena je i posebna pažnja zaštićenim prostorima, spomenicima i slično.
Ovogodišnji sporazum Parka i Općine Centar tako u MZ Koševo II između ostalog odnosi se na uređenje Spomen parka odredu “Lasta”, uređenju prostora uz stadion “Asim Ferhatović Hase”, dječije igralište u ulici Marcela Šnajdera i u dvorištu Centra za govornu i slušnu rehabilitaciju, te niz drugih projekata.
U MZ Džidžikovac- Koševo I ovogodišnji projekti su uređenje drvoreda platana u Alipašinoj ulici, orezivanje i sanacija stabala breze u ulici Danijela Ozme, posebna površina za vlasničke pse u parku Koševo, te još devet drugih.
Osam projekata ove godine obuhvata područje MZ Trg Oslobođenja-Centar, a oni, između ostalog, podrazumijevaju uređenje i obnovu zelenih površina i hortikulturnih sadržaja u Velikom i Malom parku, Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, ispred Narodnog i Pozorišta mladih. U MZ Donji Velešići to je uređenje i čišćenje zelenih površina u ulici Hasana Bibera i pojasa uz groblje Bare i Muhameda ef. Pandže, a u MZ Hrastovi- Markovići površina oko objekta MZ i ambulante, na Panjinoj kuli- Nedžada Mušića i u ulici Hamida Beširevića.
Trinaest lokacija, odnosno projekata odnosi se na područje MZ Gorica- Crni vrh, a neki od njih su dječije igralište u ulici Dajanli Ibrahim-bega, te površine u Odobašinoj i ulicama Avde Jabučice, Antuna Hangija i druge.
Botanički vrtovi novi su ovogodišnji projekti Općine i Parka namijenjen osnovcima, a u MZ Mejtaš- Bjelave čak su dva i to u OŠ “Alija Nametak” i jedan za učenike škola “Silvije Strahimir Kranjčević” i Katolički školski centar, te površine u ulicama Tina Ujevića, Bjelave, Hadžisulejmanova, Dola.
Botanički vrt u dvorištu OŠ “Mehmed beg Kapetanović Ljubušak” u MZ Koševsko brdo jedan je od projekata, a ostalih šest odnosi se na površine, dječije igralište, uklanjanje rastinja u ulici Jukićeva, te površina u ulicama Muhameda Hadžijahića i Braće Begića. U MZ Skenderija- Podtekija isto je sedam projekata, od kojih je jedan botanički vrt u dvorištu OŠ “Vladislav Skarić”, hortikulturno uređenje mosta na Skenderiji, površina uz stepenište u ulicama Tekija i Terezija i drugi.
Ovogodišnji projekat potpisanog sporazuma u MZ Bardakčije je novo dječije igralište, te sanacija i dopuna mobilijara sportskog igrališta u ulici Zaima Šarca, a tu su i površine uz ambulantu na Podhrastovima, u ulici Bardakčije i Šejh Muhamedova. U MZ Betanija- Šip ove godini to je novi drvored platana uz novu saobraćajnicu u blizini GAK-a, dječije igralište u ulici Dejzina Bikića, zelena površina u naselju Šip, te ozelenjavanje prostora u ulici Branilaca Šipa. Šest projekata obuhvaćeno je ovogodišnjim sporazumom u MZ Breka, a jedna od njih je i dječije igralište u ulici Hamze Orlovića.
U MZ Ciglane tu je botanički vrt u parku Koševo za osnovce škola “Safet beg Bašagić” i “Musa Ćazim Ćatić”, te sadnja stabala na površini u ulici Alipašina u blizini dvorane “Juan Antonio Samaranch”. Sanacija sportskog igrališta u naselju Nahorevo i uređenje površine kod kružnog toka u ovoj ulici između saobraćajnice i potoka dva su od četiri projekta u MZ Pionirska dolina- Nahorevo. Dvanaest projekta ovogodišnjeg sporazuma odnosu se na MZ Marijin Dvor, a neki od njih su površine u Vilsonovom šetalištu, zaštićeni paviljon u ulici Koste Hermana, parku prof.dr. Nijaza Durakovića.
U MZ Soukbunar su površine u blizini objekta MZ i površina Vodovoda, a u MZ Park- Višnjik u ulicama Hazima Šabanovića, Višnjik, Patriotske lige.
Od ukupne vrijednosti ovogodišnjeg sporazuma blizu 1.000 KM izdvojeno je za posebne lokacije, odnosno novoformirane ružičnjake i to uz Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, zatim u Malom parku i na zelenoj površini u blizini Alipašine džamije.
Kraj isteka sporazuma i finalizacija svih radova jeste kraj kalendarske godine.