Parkova ekipa za njegu i orezivanje stabala vrše pripremu drveća za nadolazeće hladnije dane

Ekipa preduzeća Park zadužena za njegu i orezivanje stabala ovih dana intenzivno radi pripremu odraslih stabala za nadolazeće zimske dane, kao i kišu, te mogućnost vremenskih nepogoda i vjetrova. Specijalizovana jedinica koja uz pomoć mehanizacije vrši orezivanje grana, dijelova ili potpunu sječu rizičnih stabala visokih i po nekoliko desetina metara shodno rješenjima općinskih službi na području KS djeluje svakodnevno, a cilj je obaviti što više posla i pripremiti stabla za naredni period. Samo danas u toku dana izvršena je intervencija na pet stabala na dvije različite lokacije. Prvo je u ulici Voje Dimitrijevića na Dobrinji izvršena sječa ogromnog stabla smrče, čije uklanjanje je odobrila stručna komisija Općine Novi Grad. Nakon toga pristupilo se dekaptiranju krošnji tri stabla breze u istoj ulici. Krošnje tri velike breze su orezane i nivo stabla spušten na visinu od sedam metara, a radovi su također izvršeni shodno rješenju općinske komisije. Krošnje tri breze bile su izuzetno velike i guste, a prijetila je opasnost da usljed jačeg vjetra ili snijega dođe do lomljenja i oštećenja.
Nakon tih poslova u ulici Gradačačka, također shodno odobrenju općinske komisije izvršena je potpuna sječa stabla smrče visoke nekoliko desetina metara. Sve poslove radnici obučeni za rukovanje motornim pilama i rad na visini izvršili su iz krana auto korpe.
Radove na njezi i saniranju odraslih i rizičnih stabala, shodno rješenjima općina, Parkova jedinica nastavit će i narednih dana, a prioritet će biti uklanjanje oboljelih i stabala koja bi u slučaju nevremena se mogla obrušiti.