Sarajevska “Pionirska dolina” i zoo vrt mjesto edukacije i zabave

RZC”Pionirska dolina” i zoo vrt u centru Sarajeva prirodni je, uređen, očuvan, zaštićen i djeci i mladima, prije svih, namijenjen ambijent.
Popularna „Pionirska dolina“ smještena je u sjeveroistočnom dijelu Sarajeva, samo 2 kilometra udaljena od strogog centra grada, a glavni ulaz nalazi se u ulici Patriotske lige 58. Najstariji je i jedini rekreativno zabavni centar ovakve vrste u BiH, osnovan neposredno po završetku Austro-Ugarske vladavine. Prostire se na površini oko 9 hektara, a smješten je uz obje obale Koševskog potoka, koji svojim žamorom daje posebnu pjesmu hortikulturno bogatom i mnogim sadnicama uređenom prostoru. Pionirska dolina mjesto je edukacije djece i mladih, jer osim prostora za igru i zabavu, zoološki vrt s 57 životinjskih vrsta ili preko 500 životinja koje potiču iz svih krajeva svijeta, pruža mogućnost najmlađima da o svakoj životinji nauče po nešto, da ju direktno posmatraju, da na licu mjesta uživaju u društvu lavova, tigra, medvjeda, bizona, servala, berberskih ovaca, antilopa, mara, alpaka, jelena, zebri, lemura s Madagaskara, merkata, majmuna, kajmana, vukova, lisica, rakuna i brojnih drugih životinja. Mnoge životinje u Pionirskoj dolini na listi su ugroženih životinjskih vrsta, tako da je ona i mjesto koje pomaže i životinjama da očuvaju i produže opstanak svoje vrste.
Koliko je Pionirskoj dolini bitna edukacija djece i mladih govori i podatak da u svojoj ponudi za organizirane i najavljene grupe daje poseban popust na cijenu ulaznica. Naime za sve grupe koje najave svoj dolazak na e-mail: zoosarajevo@park.ba ili na telefon 033/560-567, a broje preko 50 članova daje se popust na ukupnu cijenu od čak 20 %. Inače već godinama cijena karte se nije mijenjala i vrlo je pristupačna, a za djecu do pet godina i besplatna. Karta za djecu od pet do 15 godina košta svega 2,5 KM, a za starije od 15 godina cijena je 3 KM.
Početak nove školske godine, ekskurzije, organizirani boravci u prirodi, ogledni časovi svakako mogu i trebaju biti razlog zbog kojeg ćete u ovom periodu posjetiti sarajevsku Pionirsku dolinu, jer je ona jedinstveno mjesto flore i faune. Jesen, njeno šarenilo boja, zrelost vegetacije i priprema za zimu dodatni su razlog za to, jer Pionirska dolina tokom jeseni sija svojim najljepšim šarenilom.