Park započeo orezivanje platana u Hrasničkoj cesti

Preduzeće Park, odnosno njegova jedinica zadužena za njegu i orezivanje stabala jutros je, kao što je i najavljeno, u ulici Hrasnička cesta započelo poslove orezivanja i oblikovanja krošnji stabala. Radi se o drvoredu platana koji se nalazi uz saobraćajnicu od kružnog toka na Ilidži, pored Sokolović kolonije i sve do kružnog toka u naselju Hrasnica. Ekipe Parka vršiti će poslove orezivanja i uklanjanja starih i rizičnih grana, oblikovanje krošnji svakog stabla, te podizanje nivo krošnji kako bi se saobraćaj u ovoj ulici odvijao neometano. U pitanju je orezivanje i uređenje više desetina stabala, a ista će nakon uređenja i zaštite biti spremna za nadolazeće hladnije dane i sniježne padavine. Svi radovi odvijaju se u skladu sa odobrenjem, odnosno rješenjem Općine Ilidža.
Uporedo s tim ova ekipa radi sličan posao i u ulici Butmirska cesta, gdje se vrše poslovi dekaptiranja, oblikovanja, orezivanja i podizanja nivoa krošnji vrlo rizičnih, starih i ogromnih platana koji se nalaze u drvoredu uz saobraćajnicu. Koliko je taj posao rizičan i opasan govori i podatak da jedan dio stabla radnici Parka orezuju i spuštaju pomoću sajli, a tek nakon toga posao mogu neometano vršiti iz krana mehanizacije. Do sada je na taj način dekapirano odnosno krošnje orezane na najniži prihvatljiv nivo na ukupno 11 stabala, dva stabla su u potpunosti posječena, a na jednom stablu je izvršeno orezivanje najnižih grana. Taj posao s obzirom na količinu bit će nastavljen i narednih dana.
Sličane aktivnosti pripreme stabala za nadolazeće zimske dane i sniježne padavine ova ekipa obavlja ovih dana i u Vilsonovom šetalištu gdje se iz krošnji kestena i drugih odraslih stabala vrši orezivanje i uklanjanje starih i osušenih grana.