Ekipa Parka za pola godine intervenisala na 1.682 odrasla stabla

Čak 1.682 odrasla stabla na javnim zelenim površinama u proteklih šest mjeseci preduzeće Park orezalo je, saniralo, njegovalo ili ukoliko su bila opasna za ljude i materijalnu imovinu u potpunosti posjeklo. Poznato je da preduzeće Park u svom sastavu ima specijaliziranu jedinicu zaduženu za održavanje, orezivanje i njegu odraslih stabala u Kantonu Sarajevo, koju čine radnici certificirani za rad na visini, sječu i orezivanje krošnji visokih i nekoliko desetina metara, opremljenu mehanizacijom, odnosno auto korpama iz čijih kranova se obavlja kompletan posao, takoreći “u zraku”. Jedan, odnosno najveći dio tih intervencija u proteklih pola godine ova ekipa Parka realizirala je u okviru redovnog, godišnjeg Programa održavanja i to njih 1.036. Kroz redovnu sanaciju od maja do oktobra najviše tih intervencija kroz redovno održavanje urađeno je u Novom Sarajevu i to 411, zatim na području Centra 245, na Ilidži ukupno 218, potom u Novom Gradu 118, u Vogošći 31 i 13 u Starom Gradu.
Ekipa Parka jedina je u KS ovlaštena za orezivanje, njegu i sječu stabala i po zahtjevu građana koji se obraćaju općinama. Tada stručna općinska komisija po prijavi građana izlazi na teren i na osnovu pregleda stanja stabla donosi rješenje o intervenciji kojim su propisane i mjere koje treba poduzeti. Na osnovu tih rješenja ekipa Parka interveniše na terenu, pa je tako u proteklih pola godine po nalogu pet općina izvršila orezivanje na 390 stabala, dekaptiranje odnosno spuštanje nivoa krošnji na najnižu visinu izvršila na 87 stabala, a opasnih, oboljelih i rizičnih 169 stabala u potpunosti uklonila. Od toga na području Centra orezano je 87 stabala, dekaptirana 24, a 26 posječeno. Na području Novog Sarajeva ekipa Parka prema rješenjima Općine orezala je 54 stabla, dekaptirala 4, a 27 opasnih posjekla. U Novog Grada u istom periodu shodno rješenjima orezano je 107 stabala, 48 dekaptirano, a 76 opasnih i starih stabala uklonjeno. Na Ilidži od maja do oktobra prema nalogu Općine orezano je 127 stabala, 9 je dekaptirano, a 32 su u potpunosti uklonjena. I u Vogošći ova ekipa za pola godine orezala je 15, dekaptirala 2, a uklonila 8 stabala.
Ova jedinica svoje usluge nudi i na komercijalnoj osnovi, te ukoliko imate potrebu za uklanjanje starih i opasnih stabala, oblikovanjem i orezivanje stabala u svojim dvorištima, parcelama i slično kontaktirajte preduzeće Park koje će vam pružiti kompletnu uslugu. Svoje poslove ova ekipa Parka nastavila je i u novembru, na nekoliko vrlo zahtjevnih lokacija, a konstantno je i u stanju pripravnosti te na poziv Kantonalnog štaba civilne zaštite čiji je i sastavni dio, MUP-a, vatrogasaca i tokom noći spremna je izaći na teren i djelovati u skladu s ovlaštenjima.