V.d. direktor Abdurahmanović i ministar Mandić potpisali Sporazum o izmirenju obaveza

Sporazumom o izmirenju obaveza koji su potpisali v.d. direktora Parka Edina Abdurahmanovića i Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.280.000 KM za isplatu po tužbi devet radnika iz 2010. godine kako je presudio Općinski sud u Sarajevu.
Naime nakon što je krajem oktobra ove godine Općinski sud u Sarajevu donio presudu kojom je naloženo preduzeću Park da isplati devet radnika po tužbi iz 2010. godine, poslovanje ovog preduzeća je bilo ugroženo, a proteklih petnaestak dana uprava Parka i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS održali su brojne sastanka. Krajem poslovne sedmice nađeno je riješenje kojim će problem blokade računa ovog preduzeća biti riješen.
“Poslovanje preduzeća, isplate plata, očuvanje životinjskog fonda u Pionirskoj dolini bilo je ugroženo. Na sjednici održanoj u četvrtak Vlada KS zadužila je Direkciju za robne rezerve da interventno izvrši nabavku hrane za životinje, a Ministarstvo je obezbijedilo sredstva za izmirenje obaveza, kako bi se nastavilo neometano funkcionisanje Parka. Ministarstvo je zatražilo od Skupštine, Nadzornog odbora i menadžmenta da provedu detaljnu istragu, izvrše dubinsku analizu poslovanja i izvijeste Ministarstvo o licima koja su dovela preduzeće u situaciju u kojoj se danas nalazi”, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma ministar Mandić.
Prema riječima v.d. direktora Abdurahmanovića u proteklih šest mjeseci uprava na čijem je čelu zajedno sa radnicima Parka, učinili su veliki pomak u poslovanju ovog preduzeća, realizirali su, ali i pripremili brojne projekate, izvršili nekoliko velikih akcija, u svemu tome radnici Parka dali su doprinos u svom radu i pored otežanih uslova za rad, stare i amortizovane opreme, svakako sve uz podrška Ministarstva i Vlade KS. Početa je i obnova mehanizacije i opreme, a građani kao korisnici Parkovih usluga su to prepoznali i pohvalili.
“Park je tokom ljetne sezone napravio niz pozitivnih priča, ali sve to je krajem oktobra bilo zaustavljeno. Potpisivanjem Sporazuma problem će biti riješen i na tome smo zahvalni i ministru Srđanu Mandiću, Ministarstvu i Vladi KS. Rješavanjem tih obaveza progres u Parku bit će nastavljen pa i ubrzan, jer se i u proteklih pola godine radilo pod pritiskom presude Suda koja je stigla nakon našeg imenovanja, a odnosi se na period 2007.-2010. godina i proces je trajao sve do sada-kazao je Abdurahmanović.
Kako bi se utvrdile nepravilnosti u poslovanju u Park, dogovoreno je i da u ovo preduzeće bude upućena renomirana nezavisna revizorska kuća. Procjenjuje se da dug KJKP Park iznosi i do 13 miliona KM. Zbog neplaćanja poreza, u minusu je devet miliona. Od toga glavnica iznosi tri miliona, a šest miliona su zatezne kamate.