Stabla ginko bilobe i u ulici Zmaja od Bosne

sadnja ginko bilobe u zmaja od bosneStabla ljekovite biljke ginko bilobe, koja će doprinositi čišćem zraku u našem gradu, od danas rastu i ukrašavaju ulicu Zmaja od Bosne u općini Novo Sarajevo, tačnije šetnicu u blizini objekta Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Nakon sadnje ove vrste stabala u oktobru prošle godine u Starom Gradu i vrlo pozitivnih reakcija građana, ali i stručnjaka, radnici preduzeća „Park“ iskoristili su pogodne vremenske prilike,  kao i posjedovanje ova dva stabla, stara oko 20 godina u svom rasadniku, da i u ovoj godini nastave  realizirati svoj cilj, a to je ozelenjavanje javnih površina Kantona Sarajevo novim, što kvalitetnijim  i većim brojem odraslih stabala.

Sadnju ginko bilobe danas je podržao i Nedžad Koldžo, načelnik Novog Sarajeva, koji je sa Mustafom Resićem, direktorom preduzeća “Park“ zasadio jedno stablo. Nova dva stabla zasađena su na mjestu na kojem su bila stabla topole, a koja su zbog starosti i oboljenja morala biti uklonjana.

„Park“-ova sadnja stabala, ukoliko to vremenske prilike dozvole, nastavlja i se narednih dana, a ovom prilikom ponovo apelujemo na građane da čuvaju zelene površine i svako stablo, jer njihov značaj i doprinos našem ugodnijem življenju je višestruk, posebno ako se u obzir uzme najveća koncentracija zagađenost zraka u Evropi koja je u posljednje vrijeme zabilježena u Sarajevu.