Općina Centar obezbijedila sredstva za nabavku novih životinja u „Pionirskoj dolini“

ugovor 2 010 Jedini bosanskohercegovački zoološki vrt, popularna „Pionirska dolina“ uskoro će postati dom novih životinjskih vrsta. Rezultat je to Protokola o realizaciji granta preduzeću „Park“ – podrška zoo vrtu „Pionirska dolina“ za nabavku i transport novih životinjskih vrsta, kojeg su danas u prostorijama preduzeća „Park“ potpisali v.d. direktor Alen Ramić i Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar.

Naime, Općina Centar i ove godine Budžetom je planirala i izdvojila finansijska sredstva koja investira u rad i razvoj jedinog rekreativno-zabavnog centra ovakve vrste u našoj zemlji, a koji se teritorijalno nalazi upravo na području ove općine.ugovor 2 012

Prema riječima načelnika Bećirevića, već tradicionalno Općina Centar pomaže „Pionirskoj dolini“ da svoju ponudu konstantno obogaćuje, a svakako za sve posjetioce najinteresantnije i najdragocjenije su nove životinjske vrste. Načelnik Bećirević je danas prezentirao i ideju za proširenje „Pionirske doline“ odnosno njeno spajanje podzemnim tunelom sa parkom Betanija- Jezero, koji je dosada održavala Općina Centar, a koji se nalazi u neposrednoj blizini zoološkog vrta. Kako je istakao, time bi se kapaciteti „Pionirske doline“ znatno povećali, ali za investicije ovakve vrste potrebna je podrška svih nivoa vlasti, jer je „Pionirska dolina“ značajna i posjećuju je djeca i mladi iz cijele Bosne i Hercegovine.

ugovor 2 017Direktor Ramić zahvalio se Općini Centar i načelniku na domaćinskom i prijateljskom odnosu prema preduzeću „Park“ i „Pionirskoj dolini“, te najavio da će zoološki vrt uskoro formirati poseban dio u kojem će biti smještene sve autohtone životinjske vrste s našeg područja.

Prema njegovim riječima u toku je izgradnja nastambe za autohtone vrste golubova, a posjetioci će uskoro u „Pionirskoj dolini“  moći vidjeti i ostale autohtone životinjske vrste kao što je bosanski konj, tornjak i slično.

Današnja investicija Općine Centar u iznosu od 10.000 KM bit će utrošena za nabavku i transport, te ostale administrativne troškove potrebne za nabavke novih životinja.