Lukovice tulipana, zumbula i narcisa danas radnici „Park“-a sade u Novom Sarajevu

Novo cvijeće i to tulipani, zumbuli i narcisi od narednog proljeća krasit će cvjetne gredice na zelenim površinama na lijevoj obali Miljacke od Grbavice do Otoke. Uz šetnicu od Grbavice do Otoke lukovice tulipana, narcisa i zumbula danas su zasadili radnici preduzeća „Park“, a sadnju istih finansirala je Općina Novo Sarajevo, u okviru godišnjeg ugovora o uređenju manjih zelenih površina.ugovor-2-010
Inače u okviru ovog projekta računajući i današnju sadnju, ukupno osamnaest cvjetnih gredica u Novom Sarajevu uređeno je novim lukovicama, a do sada je zasađeno više od 12.500 komada.
Ovih dana „Park“-ova komisija za primopredaju dječjih i sportskih igrališta, formirana shodno Uredbi o uređenju i održavanju javnih zelenih površina u KS, privodi kraju aktivnosti na preuzimanju održavanja novih i i ispravnih dječijih igrališta i sportskih ploha u pojedinim općinama na području Kantona Sarajevo. Tako je komisija preduzeća „Park“ u saradnji sa predstavnicima Općine Ilidža izvršila prijem na održavanje, shodno propisanoj proceduri, ukupno 32 dječija igrališta i sportske plohe na području općine Ilidža. Time bi ubuduće održavanje tih igrališta trebalo da vrši preduzeće „Park“, a finansiranje održavanja, kao i investiciona ulaganja u obnovu i očuvanje općine i Kanton Sarajevo kao njihovi vlasnici.
ugovor-2-012Na svakom igralištu primljenom na održavanje uskoro bi trebale biti postavljene i nove info table, koje će za korisnike igrališta sadržavati sve potrebne informacije. Prijem dječijih igrališta i sportskih površina danas „Park“-ova komisija u saradnji sa predstavnicima Općine vrši na području Ilijaša, a planirano je da sutra takve aktivnosti budu realizirane u Novom Gradu.
Radnici preduzeća “Park” zaduženi za održavanje javnih zelenih površina danas na području općine Centar vrše čišćenje kanala za površinske i otpadne vode uz parkovske staze u Velikom parku, orezivanje grmlja i niskog rastinja u ulici Asima Ferhatovića, te prikupljanju opalog lišće u Velikom i parku At Mejdan.
Radnici RJ Novo Sarajevo, osim nastavka na aktivnostima uklanjanja korova uz staze i na dječijim igralištima u ulici Porodice Ribar, od jutros su angažirani na prikupljanju smeća i otpada u Spomen parku Vraca. Orezivanje ukrasnog grmlja danas radnici Sektora održavanja vrše uz šetnicu u ulici Branilaca Dobrinje, a košnju trave u ulici Nurije Pozderca i Branilaca Dobrinje. Na Ilidži trenutno je u toku okopavanje sadnica ukrasnog grmlja u ulici Hrasnička cesta, a orezivanje grmlja naši radnici vrše na području banjskih parkova. U ulicama Jošanička i Omladinska u Vogošći danas se radi na prikupljanju opalog lišća, kao i žive ograde.
Inače u svih šest općina u KS i to Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći radnici zaduženi za održavanje javnih zelenih površina vrše svakodnevnu higijenu zelenih površina,što podrazumijeva prikupljanje smeća sa zelenih površina, pražnjenje parkovskih korpi, odvoz smeća i slično. ugovor-2-011 ugovor-2-014ugovor-2-019ugovor-2-005