Zimska služba “Park”-a i pored velike hladnoće vrlo aktivna na terenu

Ekipu zimske službe preduzeća “Park” čine radnici ovog preduzeća koji su inače zaduženi za održavanje javnih zelenih površina, a njih nešto više od 70 ovih dana svakodnevno, bez obzira na hladnoću i poledicu, shodno Programu rada, na terenu parkovske staze i stepeništa čiste od snijega i poledice. Zadatak “Park”-ove zimske službe najprije je otresti snijeg sa mladih sadnica stabala i ukrasnog grmlja odnosno spriječiti materijalnu štetu na zelenim površinama kao javnom dobru. Zadatak radnika zaduženih za zimsko održavanje zelenih površina jeste učiniti prohodnim i očistiti staze, stepeništa i platoe u sklopu zelenih površina od snijega, te koliko je to moguće posipnim materijalom spriječiti formiranje poledice. S obzirom na izuzetno hladno vrijeme i nepovoljne prilike na terenu, iako naša služba radi u punom kapacitetu i zaista se trudi na terenu omogućiti građanima bezbijedno kretanje parkovskim stazama, kako bi zaštitili i našu radnu snagu odnosno njihovo zdravlje izvršavanje zadataka organizirano je u određenoj vrsti smjena odnosno dok jedna grupa radnika boravi na otvorenom druga grupa je u našim zatvorenim prostorima kako bi se zagrijali i zaštitili.Osim ručnog uklanjanja snijega i tretiranja staza posipnim materijalom, radnici “Park”-a čiste snijeg sa parkovskog mobilijara, a cilj je od snijega očistiti i omogućiti pristup što većem broju parkovskih korpi. Cilj je od smeća i to posebno onog iz domaćinstva, jer se to posebno tokom zime vrlo često dešava, zaštititi dodatno prljanje i uništavanje zelenih površina. Tako je ovih dana i pored aktivnosti vezanih za zimsko održavanje, jedan dio radnika angažiran na prikupljanju smeća, čišćenju parkovskih korpi i odvozu istog.
Mehanizacija preduzeća “Park” također je tokom sniježnih padavina, s posebno ovih dana usljed ekstremno niskih temperatura angažirana također na zimskom održavanju i zaštiti zelenih površina u šest općina u KS, a koje su u nadležnosti održavanja ovog preduzeća. Svoje aktivnosti, shodno mogućnostima na terenu provodi i ekipa zadužena za orezivanje i sječu stabala, kao i ekipa kojoj je zadatak popravka javne rasvjete na području općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Inače, kvar na javnoj rasvjeti građani mogu prijaviti Centru za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS putem telefona, na broj 033/564-444.
Aktivnosti na zaštiti sadnica i rasadnog materijala vrše se istovremeno i u našim stakleničkim prostorima u rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović Koloniji, kao i zaštita, briga i njega više od 530 životinja smještenim u zoološkom vrtu “Pionirska dolina”.