U RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt užurbane pripreme za početak nove sezone, uređenje i drugih javnih zelenih površina

RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt spreman je za početak nove poslovne sezone, a danas je realizirana akcija uređivanja i čišćenja zelenih površina i priprema hortikulturnih sadržaja za nadolazeće proljetne dane.

Pomoću menahizacije izvršeno je orezivanje krošnji stabala, te orezivanje i oblikovanje ukrasnog grmlja. Radnici zaduženi za poslove održavanja  prikupili su i odvezli opalo lišće sa travnjaka i orezane grane. Ujedno je izvršeno i pranje svih staza za šetnju.

Danas se vrlo užurbano radilo i na čišćenju i uređenju javnih zelenih površina na području šest općina u Kantonu Sarajevo  u kojima preduzeće „Park“ ima nadležnost održavanja, a cilj je sve zelene površine urediti i očititi, te pripremiti za ljepše i sunčanije dane.

U Starom Gradu očišćeno je i uređeno zelenilo i zelene površine, te prikupljeno i očišćeno smeće ostavljeno, umjesto u parkovske korpe, na zelenim površinama tokom sniježnih padavina. Sve pješačke staze su također očišćene. Prikupljanji otpad i smeće su pomoću mehanizacije odvezeni na deponiju, a danas je realizirano i prikupljanje i odvoz otpada u ulici Jukićeva.

Čišćenje zelenih površina od otpada, koji je umjesto u korpama za smeće završio na travnjaku, realizirano je i na području naselja Hrasno, a zelene površine u Vilsonovom šetalištu očišćene su od opalog lišća.

Slične aktivnosti realizirane su i na području Otoke, Dobrinje i Alipašinog polja (C faza), a na području Novog Grada danas je pomoću mehanizacije vršen i odvoz ranije prikupljenog otpada.

Radnici Sektora održavanja zaduženi za područje općine Ilidža danas su čistili i uređivali zelene površine u Hrasnici, uz saobraćajnicu u ulici Hrasnička cesta, na području banjskih parkova, u Lužanima i na Stupu, a redovna higijena vršena je i na površinama u nadležnosti preduzeća „Park“ na Bjelašnici i Igmanu.

U Vogošći su danas očišćene i uređene zelene površine u ulicama Jošanička, Omladinska i Braće Kršo, a izvršeno je čišćenje i uređenje žive ograde na površinama u blizini zgrade Općine i KSC-a.

Radna jedinica preduzeća „Park“ zadužena za orezivanje i sječu stabala osim poslova realiziranih u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt danas je u ulici Brčanska izvršila orazivanje krošnje stabla starog platana, te shodno rješenju Općine,  sječu jednog stabla u ulici Milana Preloga.