Uređeno zelenilo i zasađeno novo sezonsko cvijeće u „Parku prijateljstva“ na Dobrinji

„Park prijateljstva“ na Dobrinji već pet godina omiljeno je okupljalište Sarajlija, o čemu svjedoči i današnji broj građana koji su iskoristili lijepo vrijeme i slobodne sate proveli uživajući u izuzetno bogatom sadržaju i lijepom zelenilu istog.

Povodom sutrašnje godišnjice otvorenja parka čiju izgradnju je krajem 2011. i početkom 2012. godine finansirao Fond “Heydar Aliyev” iz Republike Azerbejdžan, ali i u okviru akcije uređenja zelenila nakon zimskog perioda i preduzeće „Park“ je izvršilo uređenje hortikulturnih sadržaja i čišćenje zelenih površina.

Shodno zahtjevu Općine Novi Grad u čijoj nadležnosti se „Park prijateljstva“ i nalazi, danas su radnici preduzeća „Park“ zasadili novo sezonsko cvijeće i uredili sve cvjetne gredice.

Prethodno je izvršeno orezivanje stabala, okopavanje zemlje oko sadnica ukrasnog grmlja, estetsko oblikovanje grmlja, metenje parkovskih staza i prikupljanje smeća.

Osim navedenih radova u „Parku prijateljstva“ radnici  zaduženi za uređenje javnih zelenih površina danas su na području Novog Grada vršili orezivanje stabala u naselju Mojmilo, kao i čišćenje travnjaka, a na programu čišćenja smeća bile su zelene površine u naseljima Alipašino polje (C faza) i Dobrinja.

U općini Centar također je bilo aktivno, a osim estetski oblikovanih sadnica ukrasnog grmlja u ulici Antuna Hangija, od smeća i opalog lišća očišćene su površine u Alipašinoj i ulici Koševo, na Marijin dvoru i u parku Hastahana.

U Novom Sarajevu danas je očišćeno smeće sa zelenih površina u ulici Grbavička i u Hrasnom, na Ilidži u naselju Stup, banjskim parkovima, Butmirskoj cesti, u Lužanima i Hrasničkoj cesti, dok je u Vogošći na programu bilo uređenje zelenih površina u ulici Skendera Kulenovića.

Ranije prikupljeno smeće danas je pomoću mehanizacije pokupljeno i odvezeno na području Novog Sarajeva, Novog Grada i Ilidže.