U toku proljetna akcija uređenja zelenih površina i zelenila

U okviru akcije uređenja i pripreme javnih zelenih površina za ljepše i sunčanije dane tokom ove sedmice radnici preduzeća „Park“ očistili su i uredili brojne površine na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže i Vogošće.

Ovih dana osim redovne higijene i uklanjanja smeća sa javnih zelenih površina u nadležnosti preduzeća „Park“ poseban akcenat dat je na uređenju cvjetnih gredica, ružičnjaka i orezivanju krošnji manjih stabala, sadnji ukrasnog grmlja i žive ograde.

Danas se u skladu sa vremenskim uslovima vrši orezivanje stabala u Alipašinoj ulici, a u ulici Dajanli Ibrahim bega u toku je sadnja žive ograde, a jučer su sadnice žive ograde zasađene na spomen obilježju u naselju Nahorevo. Ovih dana posebna pažnja posvećena je uređenju  parkovskih površina te čišćenju opalog lišća i drugog otpada u At Mejdanu.

U Novom Gradu je danas nastavljeno okopavanje žive ograde, dok je na Otoci u blizini DZ „Kumrovec“ vršena sanacija prokopa na zelenoj površini, a na Dobrinji okopavanje ružičnjaka. Na Ilidži je izvršeno uređenje cvjetne gredice uz  spomen obilježje. U ulicama Braće Begić, Mejtaš, u parku At Mejdan, Franje Račkog, na Grbavici i u ulici Džemala Bijedića, na području Novog Grada, te  u naselju Pejton pomoću menahizacije vršen je utovar i odvoz prikupljenog otpada.

U Vogošći je uređena škarpa i vršeno čišćenje žive ograde u ulici Jošanička.

Ove sedmice izvršena je i rekonstrukcija uništene zelene površine i uklanjanje starih korjenovih sistema stabala u parku Koševo, saniran je prokop kroz zelenu površinu u Bulevaru Meše Selimovića, očišćena je škarpa Jošaničkog potoka, orezivanje stabala na Otoci.

Završeno je i plijevljenje i prekopavanje zemljišta u cvjetnim gredicama u blizini Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, u blizini zgrade Kantona, u ulici Hamze Hume, u banjskim parkovima na Ilidži.