„Park“ nastavlja mašinsku košnju travnjaka, od ponedjeljka počinje sadnju jednogodišnjeg sezonskog cvijeća u žardinjere, te uređuje Spomen obilježja i druge objekte

Bez obzira na nešto niže temperature i kišu, radnici preduzeća „Park“ danas na terenu izvršavaju svoje zadatke predviđene Programom održavanja na području šest općina u Kantonu Sarajevo i to u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći.

Danas je prioritet mašinska košnja travnjaka, započeta početkom ove sedmice, a inače u odnosu na prethodne godine i dvadesetak dana prije početka sezone.

Ekipe preduzeća „Park“ uz pomoć mašinskih kosilica i trimera danas kose travu sa zelenih površina na obalama Miljacke nizvodno prema mostu na Čobaniji. Uređeni su i travnjaci na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, u ulici Branilaca Sarajeva, Kulovića i Dalmatinska. Ujedno se vrši i prikupljanje pokošene trave, kao i utovar i odvoz prikupljenog otpada.

U Novom Sarajevu danas je pokošena trava u zelenom pojasu u ulici Put života, a utovar i odvoz prikupljenog otpada putem mehanizacije vršen je u ulicama Azize Šaćirbegović i Hrasnička. RJ Novo Sarajevo u ponedjeljk će otpočeti i prvu ovosezonsku sadnju jednogodišnjeg cvijeća proizvedenog u „Park“-ovom rasadniku u Nedžarićima. Prvo jednogodišnje cvijeće u ponedjeljak bit će zasađeno u 140 uličnih žardinjera kojima su ukrašeni mostovi na Miljacki na području Novog Sarajeva.

Košnja trave pomoću mehanizacije, kosilica i trimera izvršena je danas na Alipašinom polju (A faza), u ulici Prvomajska, a ujedno se vrši i redovna higijena odnosno čišćenje smeća i drugog otpada, kao i utovar i odvoz prikupljenog otpada pomoću mehanizacije.

Na Ilidži, konkretno u Lužanskom polju danas je pomoću mašina i trimera pokošena trava na zelenim površinama i zelenom pojasu uz saobraćajnicu u ulici Butmirska cesta i u sklopu terminala GRAS-a, a utovar  i odvoz prikupljenog otpada u Pejtonu i Maloj aleji.

U Vogošći , kao i drugim općinama gdje preduzeće „Park“ vrši održavanje zelenih površina, završeno je uređenje cvjetnih gredica, prekopavanje zemljišta, čišćenje i dopunska sadnja sezonskog dvogodišnjeg cvijeća, a od smeća i drugog otpada očišćene su površine i škarpa u ulici Patriotski odred Zvijezda.

Danas je ekipa preduzeća „Park“ zadužena za izgradnju i uređenje novih zelenih površina sezonskim cvijećem uredila Spomen obilježje u Velešićima, a nove sadnice žive ograde krase zelene površine uz objekat KJKP“Toplane“ na Alipašinom polju.