Cvjetnim „ruhom“ preduzeće „Park“ ukrašava brojne zelene površine u KS

Preko sedam hiljada novih cvjetova kadife, surfinije, ageratuma, begonije danas su radnici preduzeća “Park” zasadili u cvjetnu gredicu u Malom parku, preko puta zgrade Predsjedništva BiH. Sezonsko jednogodišnje cvijeće zasađeno je u postojeću cvjetnu gredicu, a prethodno je izvršeno uklanjanje starog dvogodišnjeg cvijeća, prihrana i uređenje zemljišta. Nakon toga danas se pristupilo sadnji cvijeća, koje je svojim bojama i ljepotom upotpunilo cjelokupni izgled ovog prostora. „Park“-ova akcija sadnje sezonskog cvijeća u okviru koje je danas uređen i Mali parka dopalo se našim sugrađanima, što se moglo zaključiti po njihovim brojnim reakcijama dok su prolazili parkom ili ulicom Maršala Tita. Novim cvijećem nije uređen samo Mali park, nego i brojne druge površine kako na području općine Centar, tako i u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Inače preduzeće “Park” akciju sadnje sezonskog, jednogodišnjeg cvijeća započelo je prošle sedmice u RZC”Pionirska dolina” i zoo vrt, a nakon toga novo prekrasno cvjetno šarenilo ukrašava i zasađeno je u brojne žardinjere, zatim kod “Vječne vatre”, Spomen obilježju u ulici Patriotske lige i u arlama u ulici Maršala Tita. Sutra će akcija ukrašavanja sarajevskih ulica i spomenika biti nastavljena i to u Velikom parku na površinama uz Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, gdje je danas izvršena priprema zemljišta, te Spomen parku “Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću”, te površinama u ulici Vrazova. Novim cvjetnim dekorom radnici preduzeća ” Park” ukrasili su i površine u Novom Sarajevu, a između ostalih cvijećem su ponovo bogate površine, u prošle godine rekonstruisanom parku, u ulici Zmaja od Bosne, u blizini zgrade Općine, na Dolac Malti i Čengić Vili, na kružnom toku u Hrasnom, a prethodno je zamijenjeno i cvijeće u svim žardinjerama na mostovima preko Miljacke u ovoj općini.

Cvjetno “ruho” i to ukupno preko 100.000 komada, dobit će još i zelene površine u Novom Gradu, Ilidži i Vogošći odnosno sve površine u nadležnosti preduzeća “Park”, a u kojima se trenutno nalazi sezonsko dvogodišnje cvijeće koje je od jeseni cvjetalo na istima. Inače sezonsko cvijeće kojim preduzeće “Park” sarajevske ulice i parkove čini ljepšima naš su vlastiti rasadnički proizvod i uzgaja se u rasadniku u Nedžarićima. U sklopu istog i to u ulici Aleja Bosne srebrene 66 nalazi se i renovirani vrtni centar “Flora” gdje također ljubitelji cvijeća mogu nabaviti sve potrebno, kao i naše sezonsko cvijeće, da urede svoje bašte, balkone, vrtove, okućnice.

Nakon aprilskih sniježnih padavina i poslova na sanaciji polomljenih i oštećenih stabala radnici preduzeća “Park” u punom kapacitetu nastavili su i svoje proljetne radove i akcije čišćenja i uređenja zelenih površina, a već privode kraju drugu ovosezonsku košnju travnjaka na području šest općina u KS. Pokošena je i pokupljena trava sa površina uz glavne i veće gradske saobraćajnice, a trenutno se vrši košnja na površinama unutar naselja i u padinskim dijelovima grada. Svakodnevno se vrši i prikupljanje i odvoz smeća, a svakako pune ruke posla imaju i naše ekipe zadužene za održavanje javne rasvjete u Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu, kao i specijalizovana ekipa za orezivanje i njegu stabala.