Sezonsko cvijeće na zelenim površinama, novo spomen obilježje na Gorici, novi mobilijar na igralištu na Koševskom brdu, košnja travnjaka, orezivanje stabala ovosedmične su aktivnosti preduzeća „Park“

Preduzeće „Park“ akciju sadnje sezonskog jednogodišnjeg cvijeća započetu prije dvije sedmice privodi kraju, a do sada cvjetni dekor dobile su brojne zelene površine u šest općina u Kantonu Sarajevo u kojima ovo preduzeće ima nadležnost održavanja istih.

Jučer je kompletirana i završena sadnja sezonskog cvijeća na površinama, odnosno u cvjetnim gredicama u blizini zgrade KS i Općine Centar, odnosno zgrade Predsjedništva BiH, Alipašine džamije i Higijenskog zavoda.

Na tim lokacijama najprije je izvršeno uklanjanje starog, odnosno sezonskog dvogodišnjeg cvijeća koje su radnici preduzeća „Park“  u jesen prošle godine zasadili, potom je izvršena prihrana i uređenje zemljišta. Jučer su vrtlari i cvjećari „Park“-a novim cvijećem uredili sve površine, a navedeni lokalitet jutros osim uređenog i pokošenog travnjaka krasi šarenilo prekrasnog „ljetnog“ cvijeća.

Sezonsko cvijeće zasađeno je i u žardinjere koje se nalaze uz rub pločnika u ulici Maršala Tita, zatim u arlama na pješačkoj stazi u istoj ulici.

Prolaznici i šetači koji su jutros posjetili park, odnosno boravili na zelenim površina uz fontanu u banjskim parkovima na Ilidži, mogli su uživati u istoj slici, jer novo sezonsko cvijeće čiju sadnju su jučer obavili radnici „Park“-a također svojim prekrasnim bojama ukrašava i ovaj lokalitet. Novo sezonsko cvijeće zasađeno je i na površinama u centralnom dijelu ove općine.

U Vogošći također u Jošaničkoj, ali i drugim ulicama u kojima su već postojale cvjetne gredice završena je sadnja sezonskog cvijeća, a kružni tok na Otoci, Mojmilu i Buča potoku, kao i brojne druge površine u Novom Gradu  također imaju novo cvjetno „ruho“ zasađeno prošlog vikenda. Danas novo cvjetno „ruho“ dobijaju i cvjetne gredice u Bulevaru Meše Selimovića od zgrade Općine prema Studentskim domovima u Nedžarićima. I u Novom Sarajevu cvjetne gredice imaju novi izgled, a cvjetnim dekorom, između ostalih, ukrašene su površine u ulici Zmaja od Bosne, na Dolac Malti i Čengić Vili, kao i brojne žardinjere na mostovima preko Miljacke.

Preduzeće „Park“ posebnu pažnju, u saradnji sa gradskim i kantonalnim institucijama, svakako je posvetilo i brojnim historijskim spomenicima u našem gradu, a novo cvijeće, ovog proljeća, ljeta i sve do jeseni, krasit će između ostalih, Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, Spomen park“ Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću“ , žardinjere uz „Vječnu vatru“.

Uz sve nabrojano, i još nekoliko manjih lokacija, preduzeće „Park“ svoju akciju realizirat će ukupno sa oko 100.000 komada sezonskih cvjetova, koje su inače radnici „Park“-a tokom zime proizveli i uzgajali u našem rasadniku u Nedžarićima, a dio te proizvodnje izložen je i na prodajnom platou našeg vrtnog centra „Flora“ u Nedžarićima.

Danas je vrlo aktivno i u naselju Gorica-Crni vrh, gdje ekipa preduzeća „Park“ zadužena za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih zelenih površina u saradnji sa Općinom Centar, gradi novo Spomen obilježje. U toku je i realizacija sporazuma o rekonstrukciji osam dječijih igrališta sa Općinom Centar, a u toku je izgradnja zaštitne ograde oko igrališta u ulici Nusreta Šišića Dede, gdje će biti izvršeno  postavljanje gumene podloge, te ugradnja novog mobilijara. Osim ovog uskoro će biti  obnovljena i igrališta na Šipu, u ulici Kranjčevićeva, Patriotske lige, Mehmeda Spahe, Koste Hermana, na Ciglanama, Čobaniji.

Osim sadnje cvijeća radnici preduzeća „Park“ ujedno, osim redovne higijene, čišćenja parkovskih površina i odvoza prikupljenog smeća, vrše i ručnu i mašinsku košnju travnjaka u svim općinama u kojima održava javne površine. Angažman naših radnika nije prestao ni na orezivanju i njezi stabala, pa tako ekipa zadužena za orezivanje i sječu stabala također ovih dana ima pune ruke posla.