Specijalizovana ekipa „Park“ izvršila orezivanje jablana visokog 35 metara, pokošene brojne zelene površine, rekonstruisana četri od ukupno osam, s Općinom Centar dogovorenih dječijih igrališta

Jablan visok preko 35 metara u ulici Hamdije Čemerlića kod broja 11 i 13 od danas više ne predstavlja opasnost za obližnje objekte, kao ni prolaznike u ovom dijelu Novog Sarajeva. Naime ekipa preduzeća „Park“ specijalizirana za orezivanje, sječu i njegu stabala danas je pomoću mehanizacije, odnosno auto korpe čiji dohvat dizalice iznosi 24 metra, pomoću sajli i ostale potrebne opreme najprije izvršila sječu i spuštanje preostalih deset metara stabla u odnos na poziciju korpe, odnosno uklanjanje najviših vrhova koje nije bilo moguće dohvatiti iz korpe vozila. Pomoću sajli i stručne radne snage dijelovi stabla bezbijedno su spušteni na tlo, a potom je izvršena dekaptažu i preostalih dijelova krošnje, odnosno onih dijelova kojima je bilo moguće pristupiti iz vozila. Orezivanje stabla jablana jedinica preduzeća „Park“ izvršila je na osnovu rješenja Općine Novo Sarajevo.

Osim navedenih radova danas, kao i prethodnih dana ručna i mašinska košnja trave, prikupljanje i odvoz pokošene trave, kao i orezivanje i oblikovanje žive ograde prioritetni su zadaci preduzeća „Park“, a na terenu se ulažu maksimalni napori kako bi sve površine obuhvaćene našim Programom, kojih je na području šest općina u Kantonu Sarajevo približno 3.000.000 m2, bile pokošene i uređene. Na području Centra danas se mašinski i ručno kosi trava sa zelenih površina u naselju Koševsko brdo, a jučer osim ovog naselja vršeno je i uklanjanje trave u ulicama Dalmatinska i Patriotske lige.

Na području Novog Sarajeva danas je izvršena košnja trave u Vilsonovom šetalištu, a jučer u ulicama Radnička i Porodice Ribar. Zelene površine u naseljima Dobrinja, Aerodromsko naselje i Alipašino polje (A faza) danas su bile na programu košnje trave naše radne jedinice u Novom Gradu, dok su jučer pokošene površine u ulicama Bajrama Zenunija, Otoka, Brčanska, Žrtava fašizma, u Miroslava Krleže i Vahide Maglajlić na Dobrinji.

Ekipa preduzeća „Park“ zadužena za održavanje javnih zelenih površina na području Ilidže, između ostalog vrše i uređenje i čišćenje površina, predviđenih Programom održavanja i na olimpijskim planimama Igman i Bjelašnica. Ovih dana vrlo aktivno rade i na košnji trave, tako se danas naše ekipe mogu vidjeti u Hrasničkoj cesti, u banjskim parkovima, i na rimskim iskopinama, a jučer je košena trava i u Lužanima. U Vogošći od danas uređene i pokošene površine imaju stanari u ulici Jošanička i Braće Kršo, a jučer i Igmanska.  Izvršeno je oblikovanje i orezivanje žive ograde na Obali Maka Dizdara, na Trgu  oslobođenja-Alija Izetbegović, At Mejdanu, u ulici Aleja lipa, Igmanska, a danas u Pejtonu,  Alipašinoj i Feriza Merzuka.

Danas će zvanično biti predato na upotrebu građanima, odnosno općini Centar kao naručiocu radova, rekonstruisano dječije igralište u ulici Nusrata Šišića Dede u Koševskom brdu gdje je izvršena montaža novih rekizita za igru i zabavu, postavljanje gumene podloge, izgrađen zaštitni zid na koji je montirana ograda, te izvršeno postavljanje travnog busa. Slična vrsta radova izvršena je i na dječijem igralištu u ulici Mehmeda Spahe. Pri kraju su radovi na obnovi igrališta „Lane“ u ulici Koste Hermana, a nedavno su započeti radovi i na rekonstrukciji dječijeg igrališta u ulici Husrefa Redžića. Nakon ovih radova bit će rekonstruisana i dječija igrališta na Čobaniji, Šipu i u ulicama Koste Hermana i Kranjčevićeva. Rok za završetak radova je nešto kraći od tri mjeseca.