Brojne dežurne ekipe „Park“-a u nedjelju i ponedjeljak obavljat će poslove uređenja i održavanja javnih zelenih površina, za posjetioce će biti otvoren RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt

Tokom vikenda, ali i bajramskih praznika preduzeće “Park” organizirat će svoj rad na način da će naše ekipe, u okviru dežura, izvršavati osnovne zadatke i raditi na očuvanju zelenih površina obuhvaćenih našim redovnim Programom održavanja. Dežurne ekipe radnika “Park”-a izvršavat će zadatke na čišćenju i prikupljnju smeća i otpadaka sa zelenih površina, čišćenju odnosno pražnjenju parkovskih korpi, orezivanju stabala, te popravci javne rasvjete. S jedne strane ovakav oblik rada doprinijeti će da javne zelene površine u našoj nadležnosti tokom prazničnih dana budu čiste i uredne, a s druge strane i da turisti, kojih je s obzirom na sezonu sve više u našem gradu, uživaju u čistoći i ljepoti sarajevskog zelenila. I proteklih dana radnici preduzeća “Park” radili su na sličnim poslovima, mada je s obzirom na ogroman broj travnjaka i pogodne vremenake uslove za bujanje vegetacije, posebno trave naš osnovni i najznačajniji zadatak jeste košnja travnjaka i odvoz pokošene trave. Tokom ove sedmice po četvrti put od početka sezone počela je košnja trave na zelenim površinama koje se nalaze uz glavnu gradsku saobraćajnicu.

U ovoj sedmici na području Centra i Starog Grada ekipe preduzeća “Park” kosile su travu i uređivale zelene površine, odnosno zeleni pojas uz saobraćajnicu na Marijin dvoru, u ulici Safvet bega Bašagića, Hastahana, Kranjčevićeva, Odobašina, Antuna Hangija, Asima Ferhatovića, Terezija, Mali park, na Breci, Zaima Šarca, Kaptol, Mejtaš, Veliki park, a dana se vrše radovi i na orezivanju žive ograde u Spomen parku „Mirzi i Davorinu“ i Obala Maka Dizdara, kao i plijevljenje cvijećnjaka u Malom parku.

U Novom Sarajevu u istom tom periodu izvršeno je uklanjanje trave sa zelenih površina u ulicama Zvornička, Zagrebčka, Zmaja od Bosne, škarpa na Malti, škarpa na Otoci, Kolodvorska, Bulevar Meše Selimovića, a danas osim košnje trave u zelenom pojasu uz glavnu saobraćajnicu, vrši se i orezivanje žive ograde u Grbavičkoj ulici.
I u Novom Gradu ekipa zadužena za održavanje zelenih površina pokosila je travu u Bulevar Meše Selimovića, na Otoci, u ulicama Nerkeza Smailovića, Semira Frašte, Antuna Branka Šimića, Hamdije Kapidžića, na Dorinji u Bulevaru Mimar Sinana, kod trolejbuske okretaljke, u ulici Branilaca Dobrinje, na Trgu Zlatnih ljiljana, a danas i u ulicama Emila Zole, Esada Pašalića, Nurije Pozderca. Podršku na poslovima košnje određenih površina u posljednja tri dana pružili su nam i pripadnici Civilne zaštite ove općine.

Brojne su zelene površine pokošene i na Ilidži, u Lužnima, Hrasničkoj cesti, obali rijeke Željeznice, Hrasnici, u Donjoj Hrasnici, u banjskim parkovima, a danas je pokošena trava i na rondou.
U ovoj sedmici uređeni i od trave su očišćene i površine u ulicama Braće Kršo, škarpa u Omladinskoj, Feriza Merzuka, Spasoja Blagovčanina, a danas u Jošaničkoj ulici u Vogošći.
Ekipa preduzeća „Park“ zadužena za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih zelenih površina protekle sedmice realizirala je brojne projekte koje ovo preduzeće provodi u saradnji i uz finansiranje pojedinih sarajevskih općina. U završnoj je fazi realizacija sporazuma sa Općinom Centar na rekonstrukciji osam dječijih igrališta. U potpunosti je završena obnova rekvizita, postavljena gumena podloga, izvršeni hortikulturni radovi, te završena montaža zaštitne ograde na dječijim igralištima u ulicama Muhameda Hadžijahića, Koste Hermana, Husrefa Redžića, na Čobaniji i na Šipu, a iduće sedmice postavljanjem gumene podloge na igralištima u ulici Patriotske lige, Mehmeda Spahe i Kranjčevićeva bit će završena i rekonstrukcijapreostala tri od ukupno osam dječijih igrališta. Izvršeno je čišćenje korova i sadnja sezonskog cvijeća u zelenom pojasu uz stepenište u Pruščakovoj ulici. Jučer je izvršena i montaža parkovskih klupa i korpi u Centru “Safet Zajko” što finansira Općina Novi Grad.

Preduzeće „Park“ osim svakodnevnih zadataka, a s ciljem da sa raspoloživom mehanizacijom i radnom snagom odgovori brojnim poslovima na terenu, vikendima organizira velike akcije košnje trave kako površina koje su u našoj redovnoj nadležnosti, tako i površina koje to nisu. Tako je organizirana velika akcija u okviru koje je izvršena košnja trave sa škarpi odnosno obala Miljacke, a u saradnji sa Općinom Centar uskoro će biti pokošene i zelene površine u parku Betanija-Jezero.

S obzirom da niti jedan dan u godini ne zatvora svoje kapije RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt i sutra, u nedjelju, ali i ponedjeljak bit će mjesto za odmor i rekreaciju brojnih posjetilaca. Kapije našeg jedinog rekreativno zabavnog centra također će biti otvorene svakim danom u terminu od 08,00 do 20,00 sati, a posjetioci će moći uživati i u rekvizitima za igru i zabavu, posjeti zoološkom dijelu našeg centra, te uživati i u ugodnoj atmosferi ljetne bašte.