Općina Novo Sarajevo i preduzeće „Park“ uređuju javne zelene površine

 

S danasnjeg potpisivanja SporazumaViše mladih sadnica drveća i ukrasnog grmlja, žive ograde, lukovica, ruža i sezonskog cvijeća, kao i sanacija oštećenih dječijih igrališta i parkovskog mobilijara, izgradnja novih i sanacija postojećih zelenih površina, više betonskih žardinjera, klupa i kesa za prikupljanje sitnog otpada, sječa i orezivanje stabala bit će ovogodišnji zadatak preduzeća „Park“ na unapređenju zelenila na području općine Novo Sarajevo.

Sve navedeno, odnosno pripremljeni projekti i radni zadaci iz nabrojanih oblasti za ovu godinu, danas su i ozvaničeni potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Nedžada Koldže, načelnika Novog Sarajeva i Safeta Baltića, direktora preduzeća „Park“ , a čija vrijednosti radova iznosi 140.000 KM, koja će iz Budžeta Općine biti izdvojena  do kraja 2014. godine. Navedena sredstva, odnosno sam Sporazum podrazumijeva ustvari veći i intenzivniji angažman preduzeća „Park“ na unapređenju hortikulturnih sadržaja i javnih zelenih površina, šetnica, blokovskog zelenila i parkovskih površina na području Novog Sarajeva, u odnosu na redovne aktivnosti preduzeća“ Park“ propisane Programom održavanja.

Prema riječima načelnika Koldže današnji Sporazum nastavak je dodatnog ulaganja, koje Općina Novo Sarajevo svake godine realizira sa preduzećem „Park“, a ove godine osim navedenog uključuje i zahtjeve građana sa područja 12 mjesnih zajednica, koji su javne rasprave o Budžetu pristigli, kao i sadnju po dva nova mlada stabla umjesto starih i oboljelih stabala koji će biti posječena u toku ove godine na području ove općine.

S tim se složio i direktor Baltić koji je pohvalio Općinu Novo Sarajevo na kontinuiranom ulaganju i unapređenju stanja zelenih površina, te istakao da je ovo prvi ugovor koji preduzeće „Park“ potpisuje u ovoj godini.

Uredena povrsina na Pofalicima     Uredena povrsina na Otoci

Inače, ovih dana radnici preduzeća „Park“ osim redovnog održavanja i čišćenja javnih zelenih površina, na području Novog Sarajeva započeli su i akciju proljetnog čišćenja i uređenja zelenila i zelenih površina. Osim uređenja ružičnjaka, ukrasnog grmlja i mladih stabala, od kraja prošle sedmice novo sezonsko cvijeće krasi zelene površine u Novom Sarajevu. Nekoliko stotina novog sezonskog cvijeće zasađeno je u Pofalićina, na Čengić Vili, na Dolac Malti, na Otoci, na mostu na Dolac Malti. Mada je proljetna akcija uređenja počela nešto ranije, nego što je to uobičajeno, ona će narednih dana biti nastavljena, naravno u skladu sa vremenskim prilikama, a novo sezonsko cvijeće, iz „Park“-ove vlastite rasadničke proizvodnje, dobit će zelene površine unutar naselje, ali i uz saobraćajnicu u ulici Zmaja od Bosne, pojedinimostovi i slično.

     Uredeni most na Dolac MaltiUredena povrsina na Cengic Vili