Preduzeće „Park“ jučerašnjom prezentacijom mobilne mašine za separaciju- prosijavanje komposta, lumbrihumusa i drugih zemljišnih supstrata, u rasadniku Sokolović Kolonija, nastavlja realizaciju izgradnje kompostane za razgradnju biorazgradivog otpada.

Nakon što je u oktobru u „Park“-ovom rasadniku Sokolović Kolonija u rad puštena drobilica, odnosno dvije mašine za usitnjavanje otpada dobijenog u procesu rada i održavanja javnih zelenih površina, u međuvremenu, zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo, izvršena je nabavka još jedne mašine i to kompost- sita.

Jučerašnjom prezentacijom, nova mašina puštena je i zvanično u rad, a ona će prvenstveno biti korištena za prosijavanje lumbrihumusa kojeg  „Park“, na godišnjem nivou, trenutno proizvodi u količinama od oko 500.000 litara u koritima s leglima kalifornijske gliste. Nakon nabavke i ostale opreme, bit će korištena i za sve potrebe kompostane.

Inače, do sada se prosijavanje lumbrihumusa vršilo ručno i za to je bio potreban veći broj radnika, a nova mašina osim uštede na radnoj snazi, samo prosijavanje obavljat će mnogo kvalitetnije. Kompost-sito, za čiju nabavku su novčana sredstva obezbijedili kantonalno Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i preduzeće „Park“ koristit će se i u procesima rasadničke proizvodnje u našim rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović Koloniji i to za pripremu i prihranu zemlje za proizvodnju, sadnju i uzgoj cvijeća i drugih biljaka.

Za kompletiranje „Park“-ove kompostane, koja je urađena po svih standardima i koja je prva ovakve vrste u Sarajevu, ali i šire, potrebna je nabavka još jedne mašine, čija će funkcija biti, da nakon drobljenja i usitnjavanja biorazgradivog otpada koji „Park“ dobije u procesima rada i održavanja javnih zelenih površina, izvrši „prevrtanje i tretiranje“ komposta mikroorganizmima sa kontrolom temperature, vlažnosti i drugih parametara u vrlo kratkom roku.

Nabavka preostalog dijela opreme, odnosno još jedne mašine, čime će kompostana biti kompletirana, izvršit će se u narednom periodu.