Park festivalskim ruhom uređuje sarajevske ulice i zelene površine

Da organizacija i pripreme ovogodišnjeg, jubilarnog, 25. Sarajevo Film Festivala budu što bolji, glamurozniji i dekorativniji brinu se i brojne ekipe preduzeća Park, koje ovih dana realiziraju poslove na uređenju mnogih festivalskih i gradskih lokacija.
Jutros je tako ekipa preduzeća Park već od osam sati s mehanizacijom u ulicama Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva gdje na sajle između objekata postavljaju festivalske zastavice. Postavljanje zastavica SFF vrši se iz krana auto korpe, a festivalsko ruho montira se na sajle, naizmjenično između objekata s jedne i druge strane ulice od hotela Europa do Narodnog pozorišta, odnosno sve do festivalskog trga.
Već u utorak ekipa Parka zadužena za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih zelenih površina počet će i hortikulturno uređenje sadržaja u postojećim arlama na Trgu Susan Sontag ispred zgrade Narodnog pozorišta. Površine u arlama bit će dopunjene novim crvenim ukrasnim malčem, oko sadnica će biti očišćen otpad i korov, a dekorativne sadnice orezane i uređene. I zelene površine na Trgu će biti sanirane, a mjesta na kojima je uništen travnjak prekrivena ukrasnim malčem.
Istovremeno će Parkova ekipa vrtlara i cvjećara na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta uz rubove novog crvenog ćilima postaviti desetine žardinjera u kojima će biti zasađeno dekorativno zelenilo. Festivalski trg pred samo otvorenje u petak preduzeće Park će dodatno dekorisati velikim saksijama sa dekorativnim sadnicama većih dimenzija koje će pomenuti prostor ukrašavati sve do 23. augusta.
I arheološke iskopine Kalin hadži Alijine džamije u ulici Branilaca Sarajeva polovinom sedmice će biti uređene na način da će biti pokošena trava, ukrasno grmlje orezano, a otpad pokupljen i odvezen. Hortikulturnim radovima bit će obuhvaćen i Trg Jurislava Korenića, u ulici Kulovića ispred Pozorišta mladih u kojem će u postojeće žardinjere biti postavljen novi dekorativni malč, kao i izvršena dopunska sadnja dekorativnih sadnica.
Radnici Parka zaduženi za održavanje javnih zelenih površina već su uredili brojne površine u blizini svih lokacija na kojima će se tokom SFF održavati filmske projekcije. Izvršeno je uređenje travnjaka, orezivanje stabala, uređenje i čišćenje korova iz cvjetnih gredica, ružičnjak, orezana živa ograda i drugo ukrasno grmlje.
Tokom trajanja Festivala pojedine jedinice preduzeća Park imat će organizirane i dežurne timove kojima će biti zadatak i da neposredno poslije završetka filmskih projekcija i drugih festivalskih dešavanja u našem gradu očiste i uklone otpad sa zelenih površina.