Princeza Victoria i princ Daniel s ministrima i načelnikom zasadili stablo u parku kod Druge gimnazije

Princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske sa Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Editom Đapo, ministricom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, Srebrenkom Golić, ministricom za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Siniša Milić, načelnik Brčko distrikta zasadili su danas stablo u parku Koševo I, kod Druge gimnazije, u znak početaka izrade Okolišne strategije za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2030+.
Naime u okviru trodnevne posjete delegacije Kraljevine Švedske i prisustva konferenciji o klimi i investicijama princeza Victoria posjetila je Sarajevo, a željela je i gradu pokloniti stablo, koje simbolizira početak procesa zaštite okoliša, potrebu svih nas za investiranje u okoliš, zaštitu zraka i ugodniji ambijent življenja u urbanim sredinama. Nova sadnica prunusa koja će već od proljeća svojim prekrasnim beharom krasiti jedan od najljepših parkovskih prostora Sarajeva stigla je iz Parkovog rasadnika u Nedžarićima i uzgojena je upravo u istom. Pripremu sadnje obavili su radnici preduzeća Park, izvršili pripremu zemljišta, prihranu, a bili su i stručna pomoć prilikom same sadnje.
Danas zasađena sadnica osim što će svjedočiti posjeti delegacije Kraljevine Švedske na čelu sa princezom Victoriom, početku izrade Okolišne strategije ostat će i kao simboličan zadatak svima da gradskim površinama poklone što više stabala kako bi zrak koji udišemo bio čist, a zelene površine lijepe i očuvane. Preduzeće Park nastavit će brigu i njegu novozasađene sadnice japanske trešnje u parku kod Druge gimnazije.