You are here:

Koi šarani u Pionirskoj dolini i zoo vrtu

Vještačko jezero u Pionirskoj dolini od danas je postalo i pravi vodeni vrt, jer 100 koi šarana novi su stanovnici ove zelene oaze. Nakon što su tokom februara mulj i nanosi zemlje i pijeska uklonjeni iz dva vještačka jezera, novouređeni prostor dobio je i nove vodene stanovnike. U pitanju je poribljavanje velikog jezera smještenog u centralnom dijelu ove zelene oaze, koje se puni vodom iz Koševskog potoka. Preduzeće Park obezbijedilo je 100 komada mladih primjeraka ove ribe, koja iako šaran liči na zlatnu, može narasti i do metra, a u poslijepodnim satima pušteni su u jezersku vodu u Pionirskoj dolini. Time zelena oaza namijenjena za odmor cijele porodice i edukaciju djece i mladih još jednom potvrđuje da je rekreativno zabavni centar u Sarajevu najbogatiji florom i faunom, a ovi prvi vodeni stanovnici od sada će rasti i doprinositi čistoći vode u jezeru. S druge strane jezerska voda bogata ribom potpuno je i stanište njenih pernatih stanovnike po čemu je i prepoznatljiva Pionirska dolina.
Tu prije svega prednjače prekrasni bijeli labudovi koji između stabala na ostrvu u centralnom dijelu čekaju svoje nove mladunce. Svakako podrazumijevaju se i patke i guske, ali i ostale ptice koje na ručak koji poslužuju hranioci zaposleni u Pionirskoj dolini svakodnevno slobodno svraćaju, tačnije dolijeću.
Na drugom jezeru završavaju se i pripreme za još jedne stanovnike, odnosno majmune gibone čija nastamba je već gotova. Nedaleko od jezera predviđenom dinamikom odvija se i izgradnja prvog adrenalin parka u centru grada. Inače Pionirska dolina, uz poštivanje svih epidemioloških mjera zbog korona virusa, otvorena je za posjetioce svaki dan od 8,00 do 20,00 sati, a tokom ljetnih mjeseci pravo je mjesto za odmor u prirodnom okruženju.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba