REKREATIVNO ZABAVNI CENTAR I ZOO VRT SARAJEVO | PIONIRSKA DOLINA
Površina od 8,5 hektara, različiti hortikulturni sadržaji, bogata flora i fauna, rekviziti za dječiju igru i zabavu, zoološki vrt… samo su mali broj atributa koji opisuju rekreaciono- zabavni centar „Pionirska dolina“ i zoo vrt, u što ćete se svakako uvjeriti kada nas posjetite. Popularna „Pionirska dolina“ smještena je u sjeveroistočnom dijelu Sarajeva, samo 2 kilometra udaljena od strogog centra grada, na području općine Centar. Glavni ulaz nalazi se u ulici Patriotske lige 58.

Iako su tokom agresije na BiH svi sadržaji bili potpuno devastirani, stalnim trudom KJKP»Park»d.o.o. Sarajevo i materijalnim ulaganjima, a u skladu sa vlastitim mogućnostima i finansijskom potporom Vlade Kantona Sarajevo, navedeni lokalitet je doveden u stanje korektnog i sa stanovišta ponude populariziranog ambijenta.

RZC „Pionirska dolina“ otvoren je 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima. Našim posjetiocima nudimo predivan hortikulturno upotpunjen ambijent, šetnju kroz prirodu, zabavu i rekreaciju na modernim rekvizitima za djecu i odrasle (autodrom, autići na električni pogon, vozić, gumeni grad, automobili, vrteška), igru i zabavu na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama, upoznavanje i posjetu nastambama gdje se mogu vidjeti razne životinje poput tigra, lavova, lemura, merkata, zebri, škotskog goveda, jelena i srna, mrkih medvjeda, vuka, lisica, te lama, klokana, dikobraza, pauna, rakuna, raznih vrsta peradi. U vrlo atraktivnom objektu imamo i majmune u jednom i egzotične vrste gmizavaca (boa, kajman, kornjače,iguana) u drugom dijelu.

HISTORIJAT
Rekreaciono- zabavni centar “Pionirska dolina” i zoo vrt najstariji je zoo vrt u Bosni i Hercegovini. U austro-ugarskom periodu bio je smješten na području Ilidže, ali je poslije dislociran u sjeveroistočni dio Sarajeva, samo 2 kilometra udaljenom od centra grada, na području opštine Centar. Sarajevski zološki vrt godinama je igrao jednu od važnih uloga u životima naših sugrađana, ali i ostalih posjetilaca, kao „oaza“ za odmor, rekreaciju i edukaciju svih generacija.
RZC “Pionirska dolina” za vrijeme održavanja olimpijskih igara 1984.godine uznapredovao je i obogatio svoj sadržaj i ponudu za sve populacije, čak i za strance koji su zoo vrt prepoznali kao atraktivnu destinaciju Sarajeva. Razvoj i napredak zoološkog vrta „Pionirska dolina“ rapidnom brzinom je uništen tokom minulog rata (1992-1995).
Na borbenoj liniji razgraničenja, pretrpio je gotovo 100%-tnu devastaciju, a bogat i raznovrstan životinjski fond u potpunosti je uništen.
Nakon rata, 1995. godine prostor „Pionirska doline“ bio je u potpunosti uništen i miniran. Nakon deminiranja područja 1996. godine RZC „Pionirska dolina“ krenuo je „iz pepela“ napornim radom naprijed.

ZABAVA I REKREACIJA
Svojim posjetiocima nudimo rekvizite za zabavu sa sljedećim karakteristikama:
• Vrteška (za djecu do 40 kg) ,karta (po osobi i vožnji),trajanje vožnje automatski setirano na 3 minute
• Autići na električni pogon (za djecu do 40 kg), karta (po osobi i vožnji- žeton), trajanje vožnje automatski setirano na 3 minute
• Autodrom (za djecu (od 10 godina) i odrasle), karta (po osobi i vožnji-žeton), trajanje vožnji automatski setirano na 3 minute
• Vozić (Bosna expres) (za djecu i odrasle), karta po osobi i vožnji, trajanje vožnje automatrski setirano na 3 minute.
• Gumeni grad ( za djecu od 3 do 12 godina), karta po osobi, u vremenskom trajanju od 5 minuta.
Glavna kapija RZC „Pionirska dolina“ u ulici Patriotske lige 58 otvorena je 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima.

CJENOVNIK:
Ulaznice (karte za ulazak) u RZC «Pionirska dolina” i ZOO vrt
Dijete do 5 godina starosti Besplatno
Dijete od 5 do 15 godina 2,50 KM
Odrasla osoba 5,00 KM
Karte za korištenje rekvizita u RZC”Pionirska dolina” i ZOO vrt
Karta za korištenje rekvizita 2,50 KM
Karta za korištenje autića na autodromu 3,00 KM
Cijene karata važe od 04.01.2023. godine.

ZOO VRT
ZOO vrt u sklopu RZC“Pionirska dolina“ ima dugu tradiciju i od 1995. godine, nakon potpunog uništenja životnjskog fonda nastoji, uz pomoć prijatelja upotpuniti i obogatiti prikladnim vrstama životinja, a svakim danom je sve više bliže cilju da postane urbani zoo vrt po svim standardima držanja životinja. Tome u prilog ide i kandidatski status našeg zoo vrta u krovnoj evropskoj asocijaciji za zoo vrtove i akvarija (EAZA).
Briga, njega i hranjene, što je svakodnevni zadatak vrijednih i stručnih ljubitelja životinja (veterinari i hranioci) podrazumijeva stalnu zoo higijenu životinja i nastambi u kojima su one smještene.
RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt trenutno raspolaže sa 38 životinjskih vrsta koje vode porijeklo iz svih dijelova svijeta.
Trenutni životinjski fond je sljedeći:
Gmazovi –reptilia carski udav, iguane, kajman, kornjače, obična čančara
Kokoši- galliformes paunovi, ćurke, domaće kokoši, fazan, patuljasta kokoš, čubaste kokoši, gačaste kokoši
Guščarice- anseriformes labud, guske, divlja patka, patke
Glodari- rodentia dikobraz, kunići, činčile
Preživari- parnoprstaši škotsko govedo, eland antilopa, evropski jelen, jelen aksis, jelen lopatar, jelenska antilopa, lama, mini koze, somalijska ovca
Kopitari- neparnoprstaši zebre, magaraci, poni
Zvijer- carnivora bengalski tigar, lav, mrki medvjed, vuk, lisica, nosati rakuni
Primati- majmuni macaca mulatta i macaca nemestrina
Torbari- diprotodontia valabi klokan

PRAVILA PONAŠANJA
1. Molimo Vas da u zoološkom vrtu:
NE HRANITE ŽIVOTINJE!
NE UZNEMIRAVATE ŽIVOTINJE!
NE PRELAZITE ZAŠTITNE OGRADE!
2. U RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt nije dozvoljen ulazak sa kućnim ljubimcima.
3. U RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt nije dozvoljena vožnja bicikla, skutera i autića na električni pogon.
4. U RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt nije dozvoljeno paljenje vatre.
5. U RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt nije dozvoljeno bacanje smeća.
6. Fotografiranje i snimanje za privatne potrebe je dozvoljeno, a za druge potrebe je obavezna dozvola Uprave KJKP “Park“ d.o.o. Sarajevo.
7. Djeca do 5 (pet) godina moraju biti u pratnji odrasle osobe!

Popust od 20% na ulaz za grupe preko 50 članova u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt
Sve organizirane grupe preko 50 članova koje svoj dolazak u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt, na vrijeme i po utvrđenoj proceduri najave, preduzeće „Park“ odobrava popust u iznosu od 20% na ukupnu cijenu ulaznica.
Procedura za najavu je sljedeća:
– potrebno da nam putem e-maila zoosarajevo@park.ba ili putem faxa 033/560-561 pošaljete narudžbu- pismo (ovjereno i potpisano) s preciznim podacima o broju posjetilaca- članova Vaše grupe (broju djece od 5 do 15 godina, te broju odraslih osoba, s tim da u članove grupe nisu uključena djeca do 5 godina, jer je za iste ulazak besplatan), s jasno naznačenim brojem shodno kategorijama u cjenovniku, nazivom i sjedištem Ustanove iz koje dolazite, Vašim ID brojem, kao i tačnim datumom posjete, te kontak telefonima.
– Nakon toga mi ćemo Vam poslati predračun s uračunatim popustom od 20%, a na osnovu kojeg ćete Vi na naš tekući račun izvršiti uplatu ulaznica.
– Prilikom Vašeg dolaska na biletarnici RZC“Pionirska dolina“i zoo vrt u ulici Patriotske lige 58, radniku na blagajni pokazat ćete i ostaviti jedan primjerak Vaše uplatnice, a Vama će biti izdate karte sa fiskalnim računima, te uračunatim popustom. Nakon toga, a na osnovu ostavljene uplatnice na adresu Vaše ustanove putem pošte bit će proslijeđena faktura.

Prema važećem Cjenovniku, ulaznice u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt iznose:
Djeca do 5 godina…………………………………… besplatno
Djeca od 5-15 godina…………………………………. 2,50 KM
Odrasle osobe (od 15 i više)………….. …………… 5,00 KM

NAPOMENA: U broj posjetilaca ne računaju se djeca sa besplatnim ulazom. Posjete je neophodno najaviti najkasnije dan unaprijed, i to isključivo od ponedjeklja do petka do 12,00 sati. Popust na organiziranu posjetu se ne može ostvariti bez prethodne najave i direktno na biletarnici RZC“, nego isključivo poštujući naprijed navedenu proceduru.
Radujemo se Vašoj posjeti i želimo Vam srdačnu dobrodošlicu.

Kontakti:
Tel. +387 33 560 567
Fax. +387 33 560 561
E-mail: zoosarajevo@park.ba
Ul. Patriotske lige 58