You are here:
  • Home
  • Novosti
  • Uređeno dvorište vrtića “Dječiji grad”

Uređeno dvorište vrtića “Dječiji grad”

Mališani vrtića “Dječiji grad” u Novom Gradu od danas imaju ljepše, novim stablima i ukrasnim grmljem obogaćeno dvorište, a tim povodom su ih posjetili i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, direktor preduzeća „Park“ Adis Bešlić, izvršni direktori Enes Kazić i Amer Mudželet, te v.d. direktorica JU„Djeca Sarajeva“ Jasmina Magoda. Simboličnom sadnjom prvih stabala prisutni su obilježili i početak današnjih radova na uređenju dvorišta vrtića “Dječiji grad” na Mojmilu, još jednog od ukupno 14 dvorišta odgojno-obrazovnih ustanova u KS, čiji projekat je u samoj završnici. Ekipe preduzeća Park u vrtićkom dvorištu zasadili su ukupno 20 novih stabala, te 150 sadnica ukrasnog grmlja, a sadnji su prethodili i hortikuturni radovi, košnja i uređenja travnjaka, orezivanja postojećih stabala, ukrasnog grmlja i sadnica ruža. Ruže i grmlje su uređenjem zemljišta pripremljeni za zimske uslove koji slijede. Pomoću mehanizacije izvršen je i odvoz cjelokupnog biootpada.
Prema riječima ministrice Hota-Muminović projekt uređenja dvorišta realizira se interresorno, s ciljem unapređenja ukupnog odgojno-obrazovnog ambijenta. S Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i preduzećem Park uređenjem dvorišta vrtića i škola nastoji se poboljšati standard učenika, jer smo svjesni da ambijent potiče najbolje u ljudima, istakla je tom prilikom ministrica Hota- Muminović.
Direktor Bešlić naglasio je da su ekipe Parka već uredile 12 dvorišta odgojno-obrazovnih ustanova, a preostalo je još urediti jedno srednjoškolsko u Hadžićima i jedno dvorište osnovne škole na Ilidži. Time će projekat uređenje ukupno 14 dvorišta biti u potpunosti završen, a do sada je realiziran u dvorištima vrtića i škola na području Vogošće, Starog Grada, Centra, Novog Grada, Novog Sarajeva, Trnova, Ilidže i Hadžića. Projekat je počet početkom novembra u saradnji sa dva resorna ministarstva. Sve radove izvršile su ekipe preduzeća Park, a kompletan sadni materijal odnosno oko 140 novih stabala i više od 1.600 sadnica ukrasnog grmlja vlastiti je rasadnički materijal Parkovih rasadnika u Nedžarićima i Sokolović Koloniji, čime je značaj cjelokupnih aktivnosti i veći. Sredstva za sadnju novog zelenila, te poslove hortikulturnog uređenja dvorišta odgojno-obrazovnih ustanova obezbijedilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kraj za njegovu realizaciju je decembar ove godine, a cilj je iste aktivnosti nastaviti i naredne godine.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba