You are here:
  • Home
  • Novosti
  • Mentor EAZA-e razvoj Pionirske doline ka punopravnom članu smatra uspješnim

Mentor EAZA-e razvoj Pionirske doline ka punopravnom članu smatra uspješnim

Pionirska dolina i zoo vrt sigurno trasira svoj put u punopravno članstvo EAZA-e, a najviše je određuju ogroman potencijal koji ima i koji će iskoristiti za svoj razvoj i napredak za potpuni ulazak u porodicu evropskih zooloških vrtova- utisci su Jorga Junholda, mentora Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija koji sa saradnicima boravi u trodnevnoj posjeti sarajevskoj Pionirskoj dolini i preduzeću Park. Jorg Junhold u prvoj je zvaničnoj posjeti Pionirskoj dolini u ulozi mentora, mada je prije preuzimanja dužnosti boravio ovdje, a smatra pohvalnim što sarajevski zoo vrt tokom perioda korone nije nazadovao, nego je intenzivno radio na pripremi svojih novih projekata.
Upravo su projekti i planovi bili osnovna tema sastanaka sa gostima iz Njemačke kojima su osim direktora Adisa Bešlića, izvršnih direktora Enesa Kazića i Amera Mudželeta prisustvovali i pomoćnik ministra Adnan Medić, te predstavnici rukovodstva Pionirske doline i zoo vrta.
Rukovodstvo Parka upoznalo je mentora Junholda, koji je i direktor zoo vrta u Leipzigu o četiri značajna i vrlo velika projekta koji čekaju spremni ili su počeli s realizacijom.
Prvi je izgradnja novog objekta koji će doprinijeti modernizaciji rada u zoo vrta i službi koje se brinu o životinjama. Edukacija, odnosno zoo škola- obrazovni program u Pionirskoj dolini projekat je koji spreman čeka odobrenje od Ministarstva, a njegovom realizacijom bi bilo obuhvaćeno 17.000 učenika i to već u ovoj školskoj godini. Treći jednako važan zadatak jeste početak izrade razvojnog master plana Pionirske doline kao strateškog dokumenta ove zelene oaze u centru Sarajeva. Četvrta važna novina jeste digitalizacija prostora rekreativno zabavnog centra koja će uz pomoć napredne tehnologije biti mjesto edukacije, razmjene informacija, oglašavanja, upoznavanja i slično. Sa mentorom i gostima iz Njemačke dogovorene su i aktivnosti za ovu sezonu u podmlađivanju skupina postojećih životinjskih vrsta u Pionirskoj dolini. Date su preporuke i smjernice da za početak to budu mlada zebra, klokani, merkati, te naravno da se projekat giboni i transport nove životinje finalizira.
Delegacija iz Leipziga nakon povratka kompletnim izvještajem informirat će rukovodstvo EAZA-e o napretku i planovima Pionirske doline od kandidata u punopravnog člana evropske porodice, a prema riječima prilikom odlaska bit će to vrlo pozitivan i pohvalan osvrt na razvoj jedinog sarajevskog i najstarijeg bosanskohercegovačkog zoo vrta, popularne Pionirske doline koja od 01.aprila za posjetioce radi svaki dan od 8:00 do 20:30 sati.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba